Masseanholdelse ved klimademo - kendt forfatter er iblandt

Demonstration var fredelig, men demonstranter var i vejen for trafikken og ville ikke forføje sig.

Demonstranter spærrede fredag broerne til Slotsholmen i København. Politiet valgte at frihedsberøver omkring 100, da de ikke ville følge politiets anvisninger om at flytte sig. <i>Olafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix</i>

Demonstranter spærrede fredag broerne til Slotsholmen i København. Politiet valgte at frihedsberøver omkring 100, da de ikke ville følge politiets anvisninger om at flytte sig. Olafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix

I omegnen af 100 personer er fredag eftermiddag blevet frihedsberøvet af politiet i forbindelse med en demonstration i København, oplyser vicepolitiinspektør Jesper Bangsgaard fra Københavns Politi.

Ekstra Bladet bringer et billede af frihedsberøvelserne, som viser forfatteren Carsten Jensen med hænderne fikseret i strips, mens han føres væk af politifolk.

Jesper Bangsgaard vil ikke udtale sig om navngivne personer, men fortæller, at politiet valgte at gribe ind over for demonstranterne, som blokerede de forskellige broer, der forbinder Slotsholmen i København med resten af byen.

Slotsholmen er den ø, hvor blandt andet Christiansborg og flere ministerier har til huse.

- Vi har to hensyn, vi skal afveje. På den ene side skal folk have lov til at demonstrere, og på den anden side skal trafikken kunne passere, fortæller Jesper Bangsgaard.

Ifølge vicepolitiinspektøren beordrede politiet flere steder demonstranterne til at forføje sig fra kørebanen. Men det blev ikke efterkommet. Derfor valgte politiet at frihedsberøve et større antal.

- Jeg har ikke et præcise antal, men det drejer sig omkring 100 personer. De fleste fra Højbro, men de har befundet sig på alle broerne, fortæller Jesper Bangsgaard.

Frihedsberøvelserne er sket med hjemmel i politiloven for at opretholde ro og orden. Med den begrundelse kan politiet frihedsberøve folk, selv om de ikke er mistænkt for noget kriminelt.

Sådanne frihedsberøvelser kaldes nogle gange for præventive anholdelser eller administrative anholdelser. Men i modsætning til en normal anholdelse, så må politiet kun tilbageholde folk i seks timer mod normalt et døgn.

- De første er allerede blevet løsladt igen. De bliver kørt ud på Station Bellahøj, hvor de bliver sigtet og afhørt, og så bliver de løsladt igen, fortæller Jesper Bangsgaard.

Ifølge vicepolitiinspektøren har der været tale om en ikke-voldelig demonstration.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.