Ministerium kalder irakere for bedragere i sag i Højesteret

Retssagen om Operation Green Desert i 2004 løber over seks retsmøder i landets øverste domstol.

Forsvarsministeriet forsøger mandag i Højesteret at få fjernet en grim plet i forbindelse med udsendelsen af soldater til Irak.

Østre Landsret har tidligere slået fast, at soldaterne var medansvarlige, da en gruppe irakiske mænd angiveligt blev tævet og slået af irakiske myndigheder for mere end 17 år siden.

Medansvaret for den inhumane behandling opstod, fordi de danske soldater havde deltaget i Operation Green Desert, hvor mændene blev anholdt 25. november 2004 i en landsby nær Basra.

Men det var en fejl, da landsretten i 2018 besluttede at tilkende 18 mænd hver 30.000 kroner i godtgørelse, hævder Forsvarsministeriets advokat, Peter Biering.

Syv dommere sidder i Højesteret klar til at høre om sagens detaljer og den juridiske diskussion. Først får de serveret en påstand om løgn og bedrag. At irakerne ikke er til at stole på.

- Denne lugt af snyd og bedrageri bliver stærkere og stærkere, jo længere man graver sig ned i materialet, siger advokaten.

Han viser dommerne en video. Her siger en af irakerne til den britiske avis The Sun, at han i en tilsvarende sag mod Storbritannien har opfordret til overdrivelser og falske anklager.

Nogle af irakerne har forsøgt at få penge fra de britiske myndigheder for den selv samme militære operation. Og så er det bedrageri, mener advokaten.

Desuden er der uoverensstemmelser mellem, hvad der er blevet sagt til en lokal avis, til en dansk retsmediciner og til landsretten, lyder det fra advokaten. Det har været en pengemaskine, mener han.

- Forklaringerne har været orkestreret af bagmænd i Irak, som har tjent penge på at rejse sådan nogle sager, siger Peter Biering. Kulturen kan forklare det, lyder det.

- Irakerne har en forhandlingskultur, hvor man fortæller de versioner, man mener giver størst fordel i en aktuel situation, hævder han.

Samme angreb på troværdigheden var et tema, da sagen blev behandlet af landsretten. Men her mente dommerne dog, at der var bevis for blandt andet slag og spark i et irakisk fængsel. Og at Danmark ikke gjorde, hvad man burde for at holde øje med, hvad der skete med de tilfangetagne.

Denne placering af ansvar er dog alt for vidtgående, lyder det fra Forsvarsministeriet.

- Hvis Højesteret stadfæster dommen, kan det få vidtrækkende konsekvenser for Danmarks mulighed for at sende styrker til udlandet, mener Peter Biering.

Landets øverste domstol har afsat seks retsmøder. På onsdag får irakernes advokat ordet. Hvornår dommen vil blive afsagt, vides endnu ikke.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden