Nye kameraer sat op i gågade - Her bliver du overvåget af politiet

På disse gader og dette torv bliver borgerne optaget på video - det skal gøre dig tryg 

Politiet har taget et nyt redskab i brug. De er begyndt at videoovervåge borgerne i centrum af Hobro.  <i>Foto: Martél Andersen</i>

Politiet har taget et nyt redskab i brug. De er begyndt at videoovervåge borgerne i centrum af Hobro.  Foto: Martél Andersen

HOBRO:Politiet er som noget nyt begyndt at video-overvåge borgerne i Hobro. Ordensmagten har sat videokameraer op i byens centrum - i gågaden, på Store Torv, i Østergade og i Jernbanegade. 

De skilter også med det. Skilte i lygtepæle fortæller, at du går ind i en "videozone", og du kan se et kort over, på hvilke gader og stræder, du bliver optaget.

- Det er helt nyt i Hobro. I Aalborg i Jomfru Ane Gade har man haft det i mange år, fortæller politikommissær Ann-Britt Miller, Nordjyllands Politi.

At Hobro nu får video-overvågning er resultat af en politisk beslutning fra 2018 om, at flere byer i Danmark skal have såkaldt tryghedsskabende kameraer. 

Politiet videoovervåger de centrale dele af Hobro. <i>Foto: Martél Andersen</i>

Politiet videoovervåger de centrale dele af Hobro. Foto: Martél Andersen

I Hjørring og Frederikshavn har de allerede fået "ekstra øjne". Formålet er at styrke forebyggelsen af kriminalitet og give politiet et ekstra redskab i deres efterforskning.

- Video-optagelser kan bruges som bevis. Det handler ikke kun om voldsomme hændelser som overfald og vold, men også om hærværk. 

- Hobro fik for nylig smadret en masse fine halloween-udsmykninger. Der ville video-overvågning kunne bruges som bevis, påpeger Ann-Britt Miller. 

Store Torv er ét af stederne, der nu er videoovervågede. <i>Foto: Martél Andersen</i>

Store Torv er ét af stederne, der nu er videoovervågede. Foto: Martél Andersen

I oktober 2021 anmeldte en 20-årig kvinde til politiet, at tre mænd havde udsat hende for voldtægtsforsøg på Store Torv i Hobro. Sagen blev aldrig opklaret. 

Video-overvågning på Store Torv kunne måske have ledt politiet på sporet af gerningsmændene. 

Ann-Britt Miller betoner dog, at politiet ikke har valgt placeringen af kameraerne i Hobro på baggrund af denne enkelte hændelse. 

- Det er ud fra en samlet vurdering af, hvor det giver mening, siger Ann-Britt Miller. 

Hun tror, det vil have afskrækkende effekt, at folk ved, man kan blive fanget på kamera i Hobro, hvis man bryder loven på den ene eller anden måde. 

Når test-perioden er forbi, vil video-overvågningen i Hobro køre i døgndrift. Optagelserne kan i princippet følges i realtid fra vagtcentralen hos Nordjyllands Politi. 

Den mest almindelige anvendelse er dog, at politiet går tilbage til lagrede optagelser, når de skal opklare en forbrydelse, der er sket. 

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.