Omkring 10 anholdte ved klimademonstration i København

Demonstranter spærrede lørdag et kryds i forbindelse med klimademonstration. 10 blev anholdt.

Københavns Politi måtte lørdag kort før klokken 17.00 midlertidigt spærre Holbergsgade mod Kongens Nytorv.

Det oplyser politikredsen på Twitter.

Afspærringen skete i forbindelse med en demonstration fra klimabevægelsen Extinction Rebellion, som blev afviklet lørdag eftermiddag.

Vicepolitiinspektør ved Københavns Politi, Jesper Bangsgaard, oplyser til Ritzau, at det meste af demonstrationen forløb efter planen.

Men omkring 35 demonstranter satte sig ned i krydset ved Holbergsgade og Holmens Kanal.

- Af dem er en del af dem blevet frihedsberøvet - det er cirka 10. Resten har så fået en bøde for overtrædelse af færdselsloven, ordensbekendtgørelsen eller begge dele, lyder det fra Jesper Bangsgaard.

Frihedsberøvelserne er sket med hjemmel i politiloven for at opretholde ro og orden. Med den begrundelse kan politiet frihedsberøve folk, selv om de ikke er mistænkt for noget kriminelt.

Sådanne frihedsberøvelser kaldes nogle gange for præventive anholdelser eller administrative anholdelser. I modsætning til en normal anholdelse, så må politiet kun tilbageholde folk i seks timer mod normalt et døgn.

Ved en tilsvarende demonstration fredag blev 100 frihedsberøvet.

Kort før klokken 18 lørdag skrev politiet på Twitter, at afspærringen var ophævet igen.

Demonstrationen startede lørdag ved Israels Plads i København omkring klokken 13.30 og skulle slutte ved Christiansborg.

Extinction Rebellion har varslet flere demonstrationer frem til på fredag.

Tiem van der Deure, som har været aktivist i organisationen et par år og er talsperson, fortæller, at de har døbt ugen med demonstrationer "Vendepunktet".

Extinction Rebellion mener, at der sker for lidt med den nuværende politik.

- Vi har prøvet så meget som klimabevægelse, vi har prøvet at stemme og lave borgerforslag, og så videre. Og vi kan bare konstatere, at der ikke er sket nok. Så nu siger vi, at vi er nødt til at gøre mere, siger han.

Han fortæller, at Extinction Rebellion er kede af at forstyrre folks hverdag, men samtidig ser aktioner - som dem der blev udført fredag og lørdag - som nødvendige.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.