Opslag om børn på Facebook indgår i sag om stalking

Hævn! Sådan skrev mand i sms til sin ekskæreste, da politiet havde givet ham et tilhold.

En mand fuld af frustrationer over et opløst familieforhold er en af de første personer, der er tiltalt for at overtræde en ny paragraf i straffeloven om stalking.

Det viser sig onsdag i Retten i Roskilde, hvor den 44-årige fortæller om en alvorlig krise. Han blev smidt ud af sin kæreste, og senere fik han midlertidigt forbud mod at se parrets to fælles børn.

"Hævn!", skrev han på et tidspunkt, da politiet havde givet ham et tilhold, som betød, at han ikke måtte tage kontakt til sin ekspartner.

Godt 20 kriminelle handlinger er nævnt i anklageskriftet. En del af dem drejer sig om direkte henvendelser til kvinden. Altså den klassiske forståelse af chikanøs forfølgelse.

Andre tilfælde drejer sig om opslag på Facebook. Også den type handlinger er strafbare, selv om der er tale om indirekte kontakt, hævder anklagemyndigheden om forståelsen af paragraffen om stalking, som trådte i kraft ved nytår.

- Det er her, vi skal slås om juraen, siger senioranklager Astrid Scheibel, da hun præsenterer sagen for en dommer og to domsmænd.

Flere af opslagene er videoer, hvor man ser manden tale til kameraet, mens han kører bil.

"Hvis der er nogen, der prøver at sætte mig i fængsel eller prøver at stoppe mig, bliver jeg bare forsinket. Når jeg er sluppet fri igen, så vil jeg finde mine børn, og så vil jeg skærme mine børn," siger han i en af videoerne.

Under afhøringen siger han, at han ikke forstår, at den slags er med i anklageskriftet. Kvinden er blokeret på Facebook og kunne således ikke se opslagene, mener han.

Hensigten var ikke at nå hende, lyder det.

- Jeg håbede på opmærksomhed fra politikere og journalister, forklarer manden, der har redt håret stramt tilbage og er iført shorts i camouflagefarver. Jævnligt drikker han af de dåsecolaer, han har taget med.

Når han talte om at bortføre og kidnappe børnene, var det bare for at provokere.

- Jeg ville skabe opmærksomhed om forældrefremmedgørelsen, siger han. Udtrykket har han lært at kende på et krisecenter, hvor han har boet.

Kvinden føres også som vidne. Flere gjorde hende opmærksom på opslagene.

- Jeg er blevet kontaktet af pænt mange fremmede, fordi han lagde mit fulde navn på ud på Facebook, forklarer hun. Nødværge advarsel, stod der på et tidspunkt med store røde bogstaver.

- Jeg var rigtigt bange for, hvad han ville gøre, fortæller hun.

I sagen indgår også, at han på et tidspunkt jagtede hende i en bil. Hun forklarer, at han lavede halshug-tegn til hende, da hun var stoppet op. På bagsædet sad datteren, og dørene til bilen havde hun låst.

I januar ringede manden flere gange til politiet og råbte og skreg om at ville bortføre børnene. Det eskalerede, og til sidst blev han anholdt. I et par måneder sad han varetægtsfængslet. Dommen ventes på fredag.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.