Politi anholder central figur i sag om pengesmugling

En 47-årig mand er sigtet for hvidvask af 5,8 millioner kroner. Han sættes i forbindelse med pengesmuglere.

En 47-årig mand er blevet varetægtsfængslet for at have overdraget store beløb til medgerningsmænd, som enten udrejste eller forsøgte at rejse fra Københavns Lufthavn til Tyrkiet med pengene. (Arkivfoto). <i>Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix</i>

En 47-årig mand er blevet varetægtsfængslet for at have overdraget store beløb til medgerningsmænd, som enten udrejste eller forsøgte at rejse fra Københavns Lufthavn til Tyrkiet med pengene. (Arkivfoto). Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

I løbet af sommeren og efteråret blev omkring 20 svenskere anholdt i Københavns Lufthavn.

De var i besiddelse af store pengebeløb, som de ikke kunne gøre rede for. Nu har politiet anholdt en mand, der formodes at have en mere overordnet rolle til i hvert fald et par af sagerne.

- Nu har vi været ude og anholde ham, og han er blevet sigtet for et samlet beløb på 5,8 millioner kroner. Nu skal den videre efterforskning så afdække, om han kan sættes i forbindelse med andre sager, fortæller efterforskningsleder Peter Høholt.

Fælles for de mange sager - i perioden maj til oktober var der 11 - er, at rejsende blev standset i Københavns Lufthavn med kurs mod Istanbul. I deres bagage havde de kontanter i forskellig valuta.

I november blev to kvinder på 18 og 39 år - begge med syrisk baggrund - dømt for forsøg på at smugle 3,8 millioner kroner i fremmed valuta fra Københavns Lufthavn til Istanbul.

Dommen lød på fængsel i henholdsvis et år og tre måneder samt et år og ni måneder.

I månedsvis har politiet efterforsket fænomenet, der på grund af omfanget og ligheden mellem de enkelte episoder har fremstået organiseret. Og i første omgang har politiets interesse samlet sig om en 47-årig syrisk statsborger.

I samarbejde med skattemyndighederne har politiet ransaget mandens bolig i Solrød og Strand og en forretning i Lyngby.

Den 47-årige blev fredag fremstillet i grundlovsforhør og varetægtsfængslet i foreløbigt 27 dage. Det skete af hensyn til, at han ikke skal kunne påvirke efterforskningen af sagen.

Anklagemyndigheden bad af hensyn til politiets videre efterforskning dommeren om at forbyde adgang for tilhøre, så politiets oplysninger i sagen kan holdes skjult indtil videre. Det efterkom dommeren.

Det kom dog frem, at den 47-årige nægter sig skyldig og ikke ønskede at udtale sig i retten.

Den 47-årige er sigtet efter straffelovens bestemmelse om hvidvask. Begrebet hvidvask dækker over forskellige aktiviteter, der har til formål at kanalisere udbytte fra kriminalitet i den lovlige økonomi. De beskidte penge kommer med andre ord til at fremstå rene - heraf "hvidvask".

Konkret har han ifølge sigtelsen overdraget store beløb i euro og danske kroner til en mand, som forsøgte at udrejse fra Københavns Lufthavn til Tyrkiet.

I et andet tilfælde samme dag skal han have overdraget et ukendt beløb til to mænd, som rejste med pengene til Tyrkiet. I et tredje tilfælde er han sigtet for at have overdraget store beløb i danske, norske og svenske kroner til en fjerde mand, som forsøgte at udrejse til Tyrkiet.

Det er alt sammen sket i slutningen af september sidste år, mener anklagemyndigheden.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.