Politiet opgiver sag om hærværk imod Hans Egede-statue i Nuuk

Efter to år er det stadig uopklaret, hvem der hældte rød maling over statue af Hans Egede i Nuuk.

Statuen af Hans Egede blev på Grønlands nationaldag i 2020 overhældt med rød maling. Der blev også skrevet "decolonize" (afkolonisér red.) på statuen. <i>Hans Peter Kleemann/Reuters</i>

Statuen af Hans Egede blev på Grønlands nationaldag i 2020 overhældt med rød maling. Der blev også skrevet "decolonize" (afkolonisér red.) på statuen. Hans Peter Kleemann/Reuters

Grønlands Politi opgiver at finde ud af, hvem der stod bag hærværket imod en statue af den dansk-norske præst Hans Egede i Nuuk i juni 2020.

Det oplyser politiet i en pressemeddelelse.

Statuen af Hans Egede, som i 1720'erne var med til at kolonisere Grønland, blev på Grønlands nationaldag i 2020 overhældt med rød maling.

Der blev også skrevet "decolonize" (afkolonisér red.) på statuen.

I løbet af efterforskningen har fire mulige gerningsmænd været sigtet. Men det er ikke lykkedes at finde nogle afgørende beviser og rejse en tiltale, oplyser politiet.

Grønlands Politi har i længere tid forsøgt at afhøre den grønlandske kunster Aqqualu Petersen som over for det grønlandske medie Sermitsiaq.AG har hævdet, at han vidste, hvem der stod bag hærværket.

Men der har været udfordringer med at gennemføre en afhøring, fordi Aqqualu Petersen har opholdt sig i Finland og Canada, oplyser politiet.

Han bekræftede sine udtalelser, da han blev afhørt 27. juni i år. Men han fortalte politiet, at han ikke vidste, hvem det var. Han havde forsøgt at få omtale af sit virke som kunstner ved at udtale sig om sagen, skriver politiet.

Hærværket, som blev begået 21. juni 2020, er ikke første gang, at statuen blev udsat for hærværket.

Det skete blandt andet i 2012 blev statuen overhældt med maling, mens der på soklen blev skrevet "666" med store, røde tal.

I 1973 blev statuen ifølge det grønlandske medie KNR første gang overhældt med rød maling.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.