Professorer: Hjemsendt FE-chefs beskyldninger bør undersøges

En række professorer ser behov for undersøgelse efter Lars Findsens udtalelser om overvågning.

Den hjemsendte FE-chef Lars Findsen retter beskyldninger mod myndighederne, som er så alvorlige, at de bør undersøges uvildigt.

Sådan lyder den juridiske vurdering fra Frederik Waage, der er professor i forfatningsret på Syddansk Universitet.

Vurderingen deles af Jørn Vestergaard, professor emeritus i strafferet på Københavns Universitet, og Lasse Lund Madsen, der er professor og ph.d. ved juridisk institut på Aarhus Universitet.

Findsen har tirsdag udsendt sin første udtalelse om den usædvanlige straffesag, der er rejst mod ham.

I den beskylder han politiet for at have rodet rundt i hans privatliv uden grund. Blandt andet igennem omfattende aflytning.

- Hvis det virkelig er sandt, hvad Findsen siger og antyder, stiller det alvorlige spørgsmål ved, om myndighederne har overholdt helt grundlæggende forvaltningsretlige regler og givetvis også reglerne om Findsens ret til privatliv efter Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, siger Frederik Waage.

- Jeg har svært ved at se, at regeringen kan leve med at have de her beskyldninger hængende i luften, som sagen har udviklet sig.

- Det vil formentlig være nødvendigt, at man får en uvildig undersøgelse af hele sagsforløbet og ikke mindst den omfattende aflytning og orienteringen af Folketinget, hvad jeg forstår, der også politisk er fremsat ønske om, lyder det fra Waage.

Findsen forklarer, at såvel hans hus som sommerhus har været rumaflyttet – "hvert et ord og hver en lyd", skriver FE-chefen.

Desuden er der sket aflytning af telefon og skygning i det offentlige rum.

Findsens beskrivelser sætter spørgsmålstegn ved, om det er foregået på ordentlig vis, mener Waage.

- Sandhedsværdien af beskyldningerne skal jeg ikke kunne vurdere – og heller ikke, hvad der er op og ned i den her sag. Men den giver anledning til, at man må stille spørgsmål til, hvordan forløbet har været i den her sag. Det forventer jeg, at der vil komme et pres for, siger Frederik Waage.

Både PET’s og FET’s arbejdsmåder bør i Waages øjne være fokus for en undersøgelse – og også den generelle proportionalitet i myndighedernes ageren.

- Det er en helt ekstraordinær sag. Man kan vanskeligt læse hans udtalelse på anden måde, end at han mener, at myndighederne varetager usaglige hensyn i den her sag, siger Waage.

Lars Findsen blev hjemsendt fra chefstillingen i Forsvarets Efterretningstjeneste i august 2020.

Findsen er sigtet for i alt ni forhold. Han er sigtet efter straffelovens paragraf 109, som kan give op til 12 års fængsel.

Den handler om at lække højt klassificerede oplysninger.

Jørn Vestergaard deler Waages vurdering af Findsens antydninger om "usaglige hensyn".

- Det må være i offentlighedens klare interesse at få afklaret, om det faktisk er tilfældet, skriver Vestergaard i en kommentar.

Det samme gør professor Lasse Lund Madsen:

- Vi står med en sag af fundamental samfundsmæssig betydning, og som det på flere punkter umiddelbart er vanskeligt at få til at give mening rent juridisk.

- Der er nu så mange ubesvarede spørgsmål, at vi må have en undersøgelseskommission til at finde ud af, hvad der er op og ned, siger han.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.