Sag om genopdragelse i Pakistan udskydes til efteråret

En sag mod et par, der er tiltalt for at frihedsberøve pige i Pakistan og forsøg på tvangsægteskab, udskydes.

Retten i Glostrup har udskudt en sag, hvor en mor og en stedfar er tiltalt for at have mishandlet datter og tilbageholdt hende i Pakistan, hvor de også skal have forsøgt at tvangsgifte hende. Udskydelsen skydes, at anklageren er blevet forhindret. (Arkivfoto). <i>Philip Davali/Ritzau Scanpix</i>

Retten i Glostrup har udskudt en sag, hvor en mor og en stedfar er tiltalt for at have mishandlet datter og tilbageholdt hende i Pakistan, hvor de også skal have forsøgt at tvangsgifte hende. Udskydelsen skydes, at anklageren er blevet forhindret. (Arkivfoto). Philip Davali/Ritzau Scanpix

En mor og en stedfar, der anklages for at have tilbageholdt deres teenagepige i Pakistan, kommer til at have været fængslet i over et år, før de får en afgørelse.

Retssagen i Glostrup imod dem begyndte tidligere i juni, og dommen var egentlig ventet nu.

Men da anklageren er blevet forhindret og ikke ventes tilbage før september, har retten udsat de sidste retsmøder i sagen til 26. september og 4. oktober. Her skal der være de sidste afhøringer og den afsluttende procedure.

Moren og stedfaren har siddet varetægtsfængslet siden juli sidste år, og retten har onsdag godkendt at fængsle dem indtil oktober, hvor dommen nu ventes.

Deres forsvarere krævede dem ellers løsladt.

Fængslingen er blandt andet begrundet med, at der var en risiko for, at de ellers ville flygte. Men det afviser moren:

- Hvorfor ville jeg flygte, når der er en sag?

Parret er ikke sammen længere. Stedfaren fortalte i retsmødet onsdag, at han med det samme kan flytte tilbage til sin bolig og begynde at arbejde igen.

Der skal være en proportionalitet mellem, hvor længe man sidder varetægtsfængslet og hvilken straf, der kan ventes. Der skal også være særlige grunde til at sidde fængslet i over et år.

- Det er sådan en advarselslampe for os alle sammen, sagde mandens forsvarer, Tyge Trier, der også mener, at manden har en ikke-eksisterende eller i hvert fald mindre rolle.

Senioranklager Rasmus Kim Petersen, der onsdag var i retten i stedet for den sædvanlige anklager, mener omvendt, at den lange fængsling er i orden.

- Selv om en varetægtsfængslingsperiode vil strække sig lidt over et år og to måneder, vil det ikke karambolere med den forventede straf, hvis der skulle ske domfældelse i begge forhold, sagde han.

Han vil dog ikke sige, præcis hvor lang en straf anklageren vil gå efter. Men da det er en domsmandssag, skal straffen være på mindre end fire års fængsel.

De tiltalte, der begge har pakistansk baggrund, risikerer også at få frataget deres danske statsborgerskab og blive udvist af Danmark.

Tiltalen går på, at de gennem tre et halvt år fra 2017 til 2020 skal have tilbageholdt teenagedatteren i Pakistan og gennem flere år have mishandlet hende. For stedfaren er der til dels tale om medvirken til mishandling.

Det var moren, der i februar 2017 rejste med datteren til Pakistan. Men stedfaren, der flere gange var i Pakistan i perioden, er også anklaget for tilbageholdelsen.

Moren er desuden anklaget efter en paragraf om at sende sit barn på genopdragelsesrejse. Datteren skal også være forsøgt tvangsgift til et familiemedlem i Pakistan, da hun var 15 år.

Både moren og stedfaren nægter sig skyldige.

Moren overvejer, om kendelsen om fortsat fængsling skal kæres, mens stedfaren straks har kæret til landsretten.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.