Sanjay Shah går til angreb på dansk kendelse om fængsling

Åbne døre i retsmøde vil bringe britisk forretningsmand i fare, hævder forsvarere i retsmøde i Glostrup.

På to fronter kæmper advokater for Sanjay Shah. I Dubai ønsker de at hindre udlevering til en straffesag i Danmark, og i Danmark forsøger hans forsvarere at få ophævet en tidligere kendelse om varetægtsfængsling in absentia. For tiden er han fængslet i Dubai. Billedet er taget i 2020. (Arkivfoto). <i>Christopher Pike/Ritzau Scanpix</i>

På to fronter kæmper advokater for Sanjay Shah. I Dubai ønsker de at hindre udlevering til en straffesag i Danmark, og i Danmark forsøger hans forsvarere at få ophævet en tidligere kendelse om varetægtsfængsling in absentia. For tiden er han fængslet i Dubai. Billedet er taget i 2020. (Arkivfoto). Christopher Pike/Ritzau Scanpix

Den britiske forretningsmand Sanjay Shah kræver at få ophævet en dansk domstols kendelse om varetægtsfængsling af ham.

Det er kommet frem ved et retsmøde i Retten i Glostrup onsdag formiddag. Den nærmere begrundelse for kravet ønsker hans forsvarere dog ikke at røbe.

Den 52-årige mand er tiltalt for at have bedraget den danske statskasse for cirka ni milliarder kroner i sagen om udbytteskat.

På grund af de danske myndigheders ønske om at få Sanjay Shah udleveret til en straffesag har han siden slutningen af maj siddet fængslet i Dubai. Her forsøger hans advokater at hindre en udlevering.

Onsdag i Retten i Glostrup ønsker hans danske forsvarere maksimal lukkethed om processen og om, hvorfor de mener, at kendelsen om fængsling skal ophæves.

De kræver lukkede døre ved retsmødet. Og bag lukkede døre fremlægger de argumenter for hemmeligholdelse.

Imidlertid afgør de to dommere, at betingelserne for dørlukning ikke er opfyldt.

Åbenhed vil ikke udsætte nogen for en unødvendig krænkelse, fastslår de. Og desuden har forsvarerne ikke kunnet dokumentere eller sandsynliggøre, at åbne døre vil bringe Sanjay Shahs sikkerhed i fare.

I stedet skal der være et foreløbigt referatforbud, lyder det fra dommerpodiet.

Den afgørelsen kan forsvarerne "ikke leve med", lyder det fra den ene, advokat Kåre Pihlmann. Han og kollega Mikael Skjødt siger, at de vil indbringe spørgsmålet for Østre Landsret.

På bundlinjen står altså, at retten onsdag slet ikke kommer i gang med at behandle spørgsmålet om ophævelse af den fængslingskendelse, som ligger til grund for Danmarks krav om udlevering.

Det var 31. marts, at retten slog fast, at der er grundlag for varetægtsfængsling in absentia - altså uden at Shah selv er til stede. Siden fulgte landsretten efter, og dermed var vejen banet for begæringen om udlevering.

Til stede i retsmødet er også advokat Henrik Stagetorn. Han repræsenterer Anthony Mark Patterson, der er tiltalt i sagen sammen med Shah. I Storbritannien stritter Patterson ligeledes imod at blive udleveret til Danmark.

Mens Shah anklages for bedrageri for ni milliarder kroner, lyder tiltalen mod Patterson på medvirken til bedrageri for 8,9 milliarder kroner.

Desuden skal de to have forsøgt at score yderligere 553 millioner kroner. Forbrydelserne skal være sket mellem fra 2012 til 2015.

Efter planen skal sagen indledes i august 2023. Dommen ventes i det sene forår 2024.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.