Svend Lings skal alligevel for retten igen om hjælp til selvmord

Retten i Svendborg skal afgøre ny sag mod omstridt tidligere læge, som før er blevet dømt af Højesteret.

Lægeforeningen har ekskluderet den fynske læge Svend Lings, der i 2019 af Højesteret blev dømt for medvirken til selvmord. (Arkivfoto). <i>Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix</i>

Lægeforeningen har ekskluderet den fynske læge Svend Lings, der i 2019 af Højesteret blev dømt for medvirken til selvmord. (Arkivfoto). Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

Den tidligere læge Svend Lings er blevet tiltalt i en ny sag om medvirken til selvmord. Det oplyser han tirsdag i en mail til Ritzau.

Mandag oplyste han, at Fyns Politi havde besluttet at opgive at rejse tiltale i en sag, som har været efterforsket siden sidste efterår. Denne efterforskning angik 13 borgere.

Men sidst på formiddagen tirsdag kom to betjente på besøg hos Svend Lings i Egeskov ved Kværndrup og afleverede et anklageskrift om en anden sag.

Den bygger på en anmeldelse fra Styrelsen for Patientsikkerhed og en pårørende til en person, der begik selvmord, oplyser han.

Ifølge anklageskriftet skal han via beskedtjenesten Messenger og i telefonen have rådgivet og vejledt en person om selvmord. Det skal være sket i en periode fra 18. november 2020 og frem til et tidspunkt i 2021. Personen begik selvmord.

Sagen skal afgøres af Retten i Svendborg. Men endnu er der ikke berammet et retsmøde.

I sagen om de 13 borgere, som nu er droppet, viste politiets efterforskning, at Svend Lings i fire af tilfældene ikke havde svaret på borgerens henvendelse, skriver Fyns Politi i en pressemeddelelse.

I fem af tilfældene blev borgeren enten talt fra at begå selvmord, eller borgeren blev helt afvist. I de sidste fire tilfælde var borgerne alle afgået ved døden af naturlige årsager.

Svend Lings blev i 2019 af Højesteret idømt 60 dages fængsel for medvirken til selvmord. Straffen blev gjort betinget.

Dommen skyldtes hans medvirken til to selvmord og et forsøg på medvirken til selvmord. Han havde udskrevet medicin eller hjulpet med at få udskrevet medicin.

I øvrigt klagede Lings over Højesterets dom til Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, fordi han mente, at han blot havde kommunikeret information om selvmord, og at hans ret til ytringsfrihed dermed var blevet krænket.

Svaret kom i foråret. Den internationale domstol kunne ikke følge hans argumentation. Den lagde vægt på, at dommen i straffesagen ikke rettede sig imod hans generelle informationsvirksomhed, men derimod drejede sig om hans handlinger i forhold til tre specifikke personer.

Lægeforeningen har i øvrigt ekskluderet Svend Lings.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.