Tibet-aktivist håber på kritisk lys på udenrigspolitik

En statsministers møde med Dalai Lama udløste den største krise i det dansk-kinesiske forhold i nyere tid.

Formand for Støttekomiteen for Tibet Anders Højmark Andersen har været fast gæst ved de offentlige afhøringer i Tibetkommissionen. (Arkivfoto). <i>Emil Helms/Ritzau Scanpix</i>

Formand for Støttekomiteen for Tibet Anders Højmark Andersen har været fast gæst ved de offentlige afhøringer i Tibetkommissionen. (Arkivfoto). Emil Helms/Ritzau Scanpix

En stor undersøgelse af håndteringen af kinesiske besøg bør ikke isoleres til en diskussion om, at politifolk rev tibetanske flag ud af hænderne på fredelige borgere. Eller at en håndfuld demonstranter blev gemt bag en hæk, så de kom ud af syne af kinesiske gæster.

Det mener Anders Højmark Andersen, der er formand for Støttekomiteen for Tibet.

Mandag offentliggøres beretningen fra Tibetkommissionen. Den fremlægger sine konklusioner efter et stort dyk i millioner af dokumenter hos offentlige myndigheder og efter flere end 100 afhøringer.

Anders Højmark Andersen har været tilhører og har også kigget med på interne mails, notitser og indberetninger fra Udenrigsministeriet, som er blevet vist på skærme.

- Vi kan konstatere, at der har været fokus på Udenrigsministeriet og på, hvordan ministeriet har forvaltet sin rolle, siger han.

Hvis kommissionen tildeler Udenrigsministeriet et stort ansvar for, at politiet på gaden i en række tilfælde har tilsidesat borgernes ret til at ytre sig, håber formanden på videre konsekvenser.

- Forhåbentlig kan det føre til et kritisk lys på den danske Kina-politik. Den har været alt for eftergivende i alt for mange år, mener Anders Højmark Andersen.

Tibetkommissionen har undersøgt kinesiske besøg siden 1995. Både når det gælder politiets optræden og andre statslige myndigheders håndtering.

11 tidligere ministre har været blandt de afhørte, og jævnligt har spørgsmålene kredset om det store billede. Nemlig om Danmarks frygt for at tirre Kina. For eksempel ved at mødes med Dalai Lama, tibetanernes åndelige overhoved.

Gennem årene er Kinas vrede taget til. I 2000 var der ingen voldsomme protester, da Dalai Lama mødtes med regeringen. Tre år senere blev det mere diskret, da daværende udenrigsminister Per Stig Møller (K) sagde ja til en samtale. Der blev drukket te og spist kage på Ninas Naturcafé i Kirkelte i Nordsjælland.

En embedsmand skrev internt om fordelene ved arrangementet: "Sandsynligvis ikke mulighed for pressedækning på grund af sted og sent tidspunkt".

I maj 2009 tog Lars Løkke Rasmussen som nytiltrådt statsminister imod på Marienborg.

- Det afstedkom den største krise i det dansk-kinesiske forhold i nyere tid, har den daværende politiske direktør i ministeriet, Ulrik Vestergaard Knudsen, sagt.

Prisen var høj. Et bredt flertal i Folketinget stod bag en såkaldt verbalnote i december 2009. Heri anerkendte Danmark Kinas suverænitet over Tibet og erklærede sig som modstander af Tibets uafhængighed.

"Stakkels Tibet", lød overskriften på et debatindlæg i Politiken fra Tyge Lehmann, som havde været ministeriets ekspert i folkeret.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.