Tiltalt for seks år gammelt drab afviser rockerrelation

Storebror og halvonkel sættes i forbindelse med gruppen Mongols, men drabstiltalt afviser relation.

21-årige Daniel Albinus Kristensen blev mindet med lys og blomster foran Servicekiosken på Emdrupvej i København, hvor han blev skudt og dræbt den 2. oktober 2016. <i>Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix</i>

21-årige Daniel Albinus Kristensen blev mindet med lys og blomster foran Servicekiosken på Emdrupvej i København, hvor han blev skudt og dræbt den 2. oktober 2016. Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Nok var en i dag 24-årig mand som teenager i tæt kontakt med de sociale myndigheder. Og nok er flere af hans familiemedlemmer sat i forbindelse med rockergruppen Mongols. Men selv har han ikke haft noget med bander at gøre.

Det forklarer manden mandag i Retten på Frederiksberg, hvor han er under anklage for at have deltaget i planlægningen og udførelsen af et skuddrab på 21-årige Daniel Albinus Kristensen i Servicekiosken på Emdrupvej i København i oktober 2016.

- Det har ikke lige været noget, der har interesseret mig, lyder det fra den 24-årige, da specialanklager Andreas Christensen spørger den unge mand, om han har været i en bande.

Sagen om drabet i Servicekiosken har tidligere været behandlet i det danske retssystem. I byretten blev to mænd dømt, men i landsretten blev den ene frifundet, så kun den i dag 40-årige Rached Hamade er dømt i sagen. Hans dom lød på 14 års fængsel.

Den 24-årige er tiltalt for at have mødtes med Hamade natten før drabsdagen for at planlægge drabet og for i forbindelse med drabet at have stille en hvid VW Polo til rådighed samt for at have været med i bilen ved den dødelige skudepisode.

Drabsdømte Hamade var ifølge politiet tilbage i 2016 leder af rockergruppen Mongols, som siden er gået i opløsning i Danmark. Og drabet på Daniel Kristensen var efter anklagemyndighedens opfattelse hævn for et angreb på et Mongols-medlem.

Medlemmet var halvbror til den 24-åriges mor - i Retten på Frederiksberg er man blevet enige om betegnelsen "halvonkel". Halvonklen, der ifølge politiet var del af Mongols, blev skudt i benene på åben gade.

Anklager Christensen vil gerne vide, om den 24-årige dengang kendte noget til halvonklens tilhørsforhold.

- Altså jeg vidste ikke, at han var bandemedlem som sådan, men jeg vidste godt, at han var lidt af en bandit, fortæller den tiltalte.

Ingen er nogensinde dømt - ikke engang sigtet - for angrebet på halvonklen. Men ifølge specialanklageren har politiets efterforskning peget på, at Daniel Kristensen var indblandet, og derfor mener politiet, at drabet i Servicekiosken var hævn.

I forbindelse med retssagen tilbage i 2018 kom det desuden frem, at også den 24-åriges storebror var medlem af Mongols. Hvilken rolle storebroren spiller i retssagen nævnes ikke i nærværende artikel, da det muligvis kan være strafbart, idet den 24-årige er beskyttet af et navneforbud.

Ved mandagens retsmøde fortæller den 24-årige, at han dengang ikke kendte Rached Hamade. Ham mødte han først den aften, hvor halvonklen blev skudt.

Hamade opsøgte den dengang kun 18-årige mand, som var taget ud i området nær Magistervej, hvor halvonklen blev skudt. Og derfra blev han viklet ind i det, som dagen efter skulle udvikle sig til et skuddrab.

Den tiltalte erkender, at han kørte en af de to biler, som pistolmændene, der skød Daniel Kristensen og også sårede en 49-årig mand, kørte i.

- Han er fuldstændig uforvarende blevet indblandet i en utrolig trist episode ude på Emdrupvej, lød det indledningsvist fra forsvarsadvokat Jane Ranum.

Anklagemyndigheden afviser, at den 24-årige skulle have affyret skud ved kiosken. Og sagens kerne bliver heller ikke at bevise, om den tiltalte var med, da Daniel Kristensen blev skudt - det erkender han - men om han vidste, hvad der skulle ske.

- Det centrale tema i denne sag bliver, om han vidste, at der skulle ske et drab, et skyderi. Eller troede han, at det var noget andet - at nogen skulle have tæsk for eksempel, forklarer Andreas Christensen over for dommere og nævninger.

Sagen behandles over sammenlagt fem dage og ventes afgjort den 18. november.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.