Tiltalt for statsministerdukke: Det var et politisk ordspil

32-årig tatovør tænkte det ikke som en trussel, at der på stastministerdukke stod: "Hun må og skal aflives".

Ved en demonstration på Frederiksberg den 23. januar 2021 havde tre mænd en dukke forestillende statsminister Mette Frederiksen (S) med. Dukken blev hængt op i en lygtepæl. Mændene er tiltalt for trusler mod statsministeren, men nægter sig skyldige. Tirsdag bliver de afhørt i retten. (Arkivfoto). <i>Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix</i>

Ved en demonstration på Frederiksberg den 23. januar 2021 havde tre mænd en dukke forestillende statsminister Mette Frederiksen (S) med. Dukken blev hængt op i en lygtepæl. Mændene er tiltalt for trusler mod statsministeren, men nægter sig skyldige. Tirsdag bliver de afhørt i retten. (Arkivfoto). Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

- Hun må og skal aflives.

Det stod på et skilt, som hang om halsen på en mannequindukke med et foto af statsminister Mette Frederiksen (S) i en lygtepæl på Frederiksberg under en demonstration den 23. januar 2021.

Men var det trusler mod en offentlig ansat eller en politisk happening?

Tirsdag er retssagen mod tre mænd i 30'erne begyndt i Retten på Frederiksberg. De nægter sig alle skyldige, men erkender at have håndteret dukken.

Den ene, en 32-årig tatovør med kort hår og briller, forklarer, at skiltet er en reference til, hvad der er sagt under coronapandemien. Demonstrationen var efter, det var besluttet at aflive alle mink.

- Det er et politisk ordspil, siger han.

Den 32-årige havde ikke tænkt, at det kunne forstås som en trussel, men set tilbage kan han godt se det.

- Ja, det kunne jeg efterfølgende. Da vi stod i det, havde jeg ikke tænkt på, at det kunne misforstås, siger han.

Senioranklager Søren Harbo hæfter sig ved, at dukken blev hængt op med et reb om halsen.

Men den 32-årige forklarer, at det var nødvendigt, at dukken blev hængt op med et reb om halsen, fordi den ikke kunne hænges i kroppen, da armene så ville falde af.

Inden dukken blev hængt op, mødte de tre mænd nogle politibetjente. Den ene læste teksten på skiltet, siger tatovøren.

- Reaktionen var positiv i min opfattelse. Det blev taget med et smil, siger han.

En anden af de tiltalte, en 33-årig stilladsarbejder, siger, at han ikke var involveret i, hvad der skulle stå på skiltet. Men han opfattede det heller ikke truende.

I tiden op til demonstrationen har den 32-årige og 33-årige skrevet om dukken i en chat på WhatsApp. Sidstnævnte skrev blandt andet, at man kunne hænge dukken i en galge.

- Jeg har smidt en masse bolde op i luften, siger den 33-årige, der har lyst hår og skæg.

Den tredje tiltalte er en 36-årig mand, der også er tatovør. Han fortæller, at han først så dukken til demonstrationen og stillede spørgsmål ved skiltet, men blev betrygget af de andre.

- Både det - og at der ikke er nogen af de her betjente, der har sagt noget til det her. Så tænker jeg ikke, at der er nogen trussel ment med det her, siger han.

Først forsøgte mændene at hænge den op et andet sted, inden den endte i en lygtepæl på Julius Thomsens Plads.

Senere blev der sat ild til dukken. Men retten har afvist, at afbrændingen skal være en del af anklageskriftet. Anklageren mener heller ikke, at det var de tiltalte, der satte ild til dukken.

De tre mænd blev i første omgang sigtet for de alvorlige straffelovsparagraffer 113 og 115, der handler om "statskup".

Men det er endt med en mildere tiltale om trusler mod en offentligt ansat. Anklagemyndigheden vil desuden lægge vægt på, at truslerne har baggrund i Mette Frederiksens ytringer i den offentlige debat.

Retssagen fortsætter onsdag. Dommen ventes i næste uge.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden