To bomber fra Anden Verdenskrig er tilintetgjort på Als

Område på Als skal nu kontrolleres og sikres, så evakuerede borgere igen kan vende hjem, oplyser politiet.

To bomber fra Anden Verdenskrig er blevet destrueret på Als. Nu skal et større område sikres, før evakuerede borger kan komme hjem. <i>Claus Fisker/Ritzau Scanpix</i>

To bomber fra Anden Verdenskrig er blevet destrueret på Als. Nu skal et større område sikres, før evakuerede borger kan komme hjem. Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Den planlagte tilintetgørelse af to bomber på Als er gennemført, oplyser Syd- og Sønderjyllands Politi kort før klokken 11.00.

- Sprængningen af to bomber fra anden verdenskrig er nu gennemført, lyder det i en pressemeddelelse.

Nu skal et større område sikres, inden evakuerede beboere kan vende hjem igen.

- Området skal nu kontrolleres og sikres, så borgerne igen kan vende hjem til deres huse og ejendomme. Det forventes at kunne ske i løbet af eftermiddagen, skriver politiet.

Bomberne blev fundet på en mark ved Kær nær Sønderborg den 29. oktober. De stammer fra et britisk bombefly, der styrtede ned i 1943.

Knap 500 beboere på Als er i løbet af det seneste døgn blevet evakueret fra en sikkerhedszone omkring de to bomber.

Det er sket, ved at betjente fra politikredsen har opsøgt samtlige relevante husstande i en zone på 2300 meter fra bomberne.

Ifølge politiet har der ikke været fare for beboere eller bygninger uden for zonen.

Når borgerne begynder at vende tilbage, kan de muligvis finde stumper fra en bombe i haven.

- Der kan være faldet fragmenter af bomberne ned i sikkerhedszonen. De består af støbejern og stål og kan indeholde tungmetaller, skriver politiet.

- For at få dem bortskaffet anbefales borgerne at tage en handske på, samle fragmentet op og deponere det i spanden til metalaffald, lyder det videre.

Det var egentlig ikke planen, at bomberne skulle sprænges allerede onsdag formiddag. Men den ene bombe var i så dårlig stand, at det ikke var sikkert at vente.

Det var undersøgelser fra Forsvarets ammunitionsrydningstjeneste, EOD, der gjorde det klart, at bomberne skulle destrueres hurtigst muligt.

Der har været indført flyveforbud over sikkerhedszonen. En del af Als Sund var også afspærret for sejlads.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.