Toldere har fundet narko i vinflasker og flæskesteg

Fra januar til og med juni har toldere tilbageholdt 600 kilo narko. Hele sidste år var fangsten 740 kilo.

Ved de danske grænser bliver der beslaglagt kilovis af narko. Alene i løbet af dette års første seks måneder har toldere fået fat i mere end 600 kilo narko, oplyser Toldstyrelsen. (Arkivfoto). <i>Claus Fisker/Ritzau Scanpix</i>

Ved de danske grænser bliver der beslaglagt kilovis af narko. Alene i løbet af dette års første seks måneder har toldere fået fat i mere end 600 kilo narko, oplyser Toldstyrelsen. (Arkivfoto). Claus Fisker/Ritzau Scanpix

19 liter flydende kokain i vinflasker og et halvt kilo hash gemt i en frossen flæskesteg.

Det er blot to af de gange, det i løbet af årets første seks måneder er lykkedes toldere i Danmark at få fingre i ulovlige stoffer på vej ind over grænsen.

Og de to sager står langtfra alene. En opgørelse fra Toldstyrelsen viser, at der fra januar til og med juni er blevet tilbageholdt mere end 600 kilo narko. Det oplyser styrelsen i en pressemeddelelse.

Særligt khat fylder i statistikken. Toldere har således fanget 373 kilo khat, og dermed er det fortsat khat, der bliver tilbageholdt allermest af, når det kommer til rusmidler.

Derudover er der frem til juli tilbageholdt blandt andet 41 kilo kokain, 103 kilo hash og 16 kilo amfetamin.

De utraditionelle måder at forsøge at smugle stofferne ind i landet på har betydning for toldernes arbejde, lyder det fra kontroldirektør ved Toldstyrelsen Michael Lund.

- Vi ser ofte meget kreative måder at forsøge at smugle narkotika over grænsen. Derfor har vi i hele landet placeret toldere, der kontrollerer med hjælp fra hunde, skannere og konkrete risikovurderinger, udtaler han.

Tidligere år har toldere opdaget flydende kokain i shampooflasker og khat forklædt som te.

Khat bruges som rusmiddel og udgøres af friske blade og stængler fra khatplanten, som dyrkes i Østafrika.

Langt de fleste brugere af stoffet tygger det. Det kan have en opkvikkende effekt, men effekten træder først ind ved halvanden times tygning ifølge Sundhedsstyrelsen.

Den samlede mængde narko, der er blevet tilbageholdt i løbet af det første halve år i 2022, er allerede oppe at snuse til fangsten for hele sidste år. Her blev der samlet tilbageholdt 740 kilo narkotika.

Narkoen bliver fundet i både flydende og fast form hos rejsende i lufthavne, i containere på havne og i pakker og breve.

Siden 2018 er antallet af narkotikasager steget.

Det er primært sket på grund af en stigning i pakker og breve hos post- og kurervirksomheder, hvor tolderne oftere end før finder narkotika i mindre mængder, oplyser styrelsen.

De mange sager med små mængder narkotika forklarer derfor, hvorfor Toldstyrelsen har tilbageholdt mindre narkotika, mens antallet af sager er steget fra knap 1800 sager i 2018 til knap 3000 sager i 2021.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.