Tvind-ledere vil have Højesteret til at sløjfe efterlysning

Straffesag om økonomisk kriminalitet for op til 35 millioner kroner har ligget stille i mere end otte år.

Specialanklager Jørn Thostrup har i Vestre Landsret sagt, at straffesagen mod fem personer fra Tvind i realiteten vil dø, hvis ikke kendelsen om varetægtsfængsling in absentia fastholdes. (Arkivfoto). <i>Bo Amstrup/Ritzau Scanpix</i>

Specialanklager Jørn Thostrup har i Vestre Landsret sagt, at straffesagen mod fem personer fra Tvind i realiteten vil dø, hvis ikke kendelsen om varetægtsfængsling in absentia fastholdes. (Arkivfoto). Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Mogens Amdi Petersen og fire andre fra inderkredsen i Tvind kæmper videre for at blive fri for en international efterlysning.

De vil til Højesteret for at få slået en streg over en kendelse, som Vestre Landsret i sidste uge afsagde om at forny varetægtsfængslingen in absentia.

Det oplyser Amdi Petersens forsvarer, advokat John Korsø Jensen, tirsdag.

De fem er udeblevet fra en gammel straffesag om skattesvig og underslæb for mellem 35 og 11 millioner kroner.

Sagen skulle have været behandlet af Vestre Landsret i 2013, men den kom ingen vegne. Mogens Amdi Petersen og de andre havde forladt Danmark. Fire af dem opholder sig i Mexico.

I sidste uge besluttede landsretten at opretholde fængslingen, og samtidig udstedte dommerne en europæisk arrestordre.

Argumentet fra forsvarerne om, at det er kommet ud af proportioner at opretholde kendelsen, fik en kold skulder af de tre landsdommere.

Nu skal Højesteret altså bedømme situationen, som en af forsvarerne, advokat Lars Kjeldsen, har kaldt absurd.

Forsvarerne har besluttet at kære kendelsen til Højesteret. Det kan enten ske direkte og uden videre. Eller med en tilladelse fra Procesbevillingsnævnet, oplyser advokat John Korsø Jensen.

Han sagde i sidste uge til Jyllands-Posten, at indgrebet ikke nytter noget.

- Det er rent pjat efter min opfattelse. Nu har de altså haft ni år til at prøve at få det her gennemført, og de har fået at vide fra de mexicanske myndigheder, at det ikke kan lade sig gøre, udtalte han.

I retsmødet i landsretten sagde specialanklager Jørn Thostrup derimod, at sagen fortsat har stor samfundsmæssig betydning, selv om det er længe siden, at den påståede kriminalitet blev begået - omkring 30 år.

Hvis de tiltalte stilles for retten, risikerer de en straf på op til to et halvt års fængsel.

- Hvis betingelsen for varetægtsfængsling ikke længere er opfyldt, er sagen død. Varetægtsfængsling er den eneste mulighed, hvis de tiltalte skal kunne stilles til ansvar, sagde Jørn Thostrup.

I januar fyldte Mogens Amdi Petersen 83 år. Under retsmødet forleden blev det nævnt af advokat Korsø Jensen, at Mogens Amdi Petersens fysik næppe kan holde til den anstrengende tur over Atlanten.

Også det har landsretten forholdt sig til. På det foreliggende grundlag er der "ikke tilstrækkelige holdepunkter for at antage, at hans helbredsmæssige forhold afskærer ham fra at blive udleveret til Danmark og deltage i retsmøder", mener dommerne.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden