Udsatte borgere skal søge væk på grund af røg fra silobrand

Efter otte dages indsats i døgndrift kæmper brandvæsenet fortsat med silobrand på Studstrupværket.

På grund af kraftig røg fra Studstrupværket, der ligger i udkanten af Studstrup ud til Kalø Vig, opfordres folk med astma, KOL og hjerte-kar-sygdomme til at finde et andet sted at opholde sig.

Budskabet fra sundhedsmyndighederne er rettet til særligt udsatte borgere i Løgten, Skødstrup, Studstrup, Skæring og Hjortshøj. Det fremgår af en pressemeddelelse fra Østjyllands Politi fredag formiddag.

Indåndingen af røgen fra branden i en silo på værket kan resultere i en forværring af hjertekar- eller lungesygdomme.

På et pressemøde fredag eftermiddag siger enhedschef Charlotte Hjort fra Styrelsen for Patientsikkerhed, at man konstant følger med i målinger fra området.

- Vi forventer en meget kraftigere røgudvikling, siger hun.

Den kraftige røg vil formentlig komme i bølger i de kommende dage, lyder det fra politiet og brandvæsenet, der taler om en dynamisk situation.

Branden opstod 22. september. Siden har myndighederne forsøgt at slukke den, og torsdag aften oplyste politiet, at der var udsigt til langt mere røg på grund af en ny taktik i indsatsen.

Politiet opfordrede torsdag aften borgere til at holde sig inden døre, hvis man oplevede ubehag.

Men TV 2 Østjylland kunne torsdag fortælle om mere end bare ubehag. En syvårig pige med astma var blevet indlagt som følge af røgen.

Fredag formiddag skruer myndighederne op for indsatsen over for særligt udsatte.

Borgere, der får hjemmepleje og ikke kan få hjælp af pårørende, vil blive flyttet af Aarhus Kommune, fremgår det af pressemeddelelsen.

Andre borgere, der er sengeliggende, og som ikke kan klare en tur i en taxa, vil blive hentet i Region Midtjyllands sygetransporter og kørt til plejehjem.

I øvrigt opfordres borgere til at hente deres pårørende i risikogruppen og at køre dem væk fra området.

De mennesker, der ikke er særligt udsatte, kan dog roligt blive, fremgår det:

Disse "kan for nuværende fortsat bevæge sig rundt i det fri og opholde sig i deres hjem", hedder det. De løber ingen sundhedsrisiko, vurderes det.

I den store silo er der 56.000 ton træpiller, og det er dem, der brænder.

Siden torsdag den 22. september har Østjyllands Brandvæsen arbejdet i døgndrift på at kontrollere og slukke branden. Men fredag er det ikke muligt at sige, hvornår det slutter, lyder det fra Østjyllands Brandvæsen.

- Det kommer til at tage flere dage, siger direktør Kasper Sønderdahl på fredagens pressemøde. Det lokale brandvæsen får assistance af Beredskabsstyrelsen og fra ti andre brandvæsener.

Brandvæsenet er blevet tvunget til at overgå til en plan B, da et transportbånd brød i brand torsdag. Nu skal siloen gradvist tømmes ved brug af entreprenørmaskiner. De brændende materialer bringes ud og slukkes.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.