Vestjylland har flest beslaglagte biler: Skyldes især spritkørsel

Midt- og Vestjyllands Politi har på et år beslaglagt 153 køretøjer. For andre kredse er det halvt så mange.

Nye regler for vanvidskørsel har betydet, at politiet på landsplan har beslaglagt knap 1000 biler på et år. Midt- og Vestjylland topper listen med 153 beslaglagte biler. 70 procent af dem er spritbilister, forklarer politikommissær, mens 20 procent skyldes for høj fart. (Arkivfoto). <i>Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix</i>

Nye regler for vanvidskørsel har betydet, at politiet på landsplan har beslaglagt knap 1000 biler på et år. Midt- og Vestjylland topper listen med 153 beslaglagte biler. 70 procent af dem er spritbilister, forklarer politikommissær, mens 20 procent skyldes for høj fart. (Arkivfoto). Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Siden 31. marts sidste år har politiet beslaglagt i alt 996 køretøjer på grund af farlig kørsel.

Øverst på listen ligger Midt- og Vestjyllands Politi med 153 køretøjer. Der er langt ned til den næste kreds på listen. Det er Sydøstjyllands Politi med 115.

Der er tale om vanvidskørsel, hvis man overskrider hastigheden på mere end 100 procent ved kørsel med over 100 kilometer i timen. For eksempel hvis man kører 130 kilometer i timen et sted, hvor man må køre 60 kilometer i timen.

Også spritkørsel med en promille over 2,00 og uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder stemples som vanvidskørsel.

Netop spritbilister udgør omkring 70 procent af beslaglæggelserne hos Midt- og Vestjyllands Politi, forklarer Jørgen Christensen, politikommissær og operativ leder af færdselsafdelingen i kredsen.

- Vi er langt ude vestpå, og mange bor på landet, hvor man nogle gange skal lede længe efter den offentlige trafik om aftenen og i weekenderne.

- Rigtig mange er afhængige af et motorkøretøj hver eneste dag for at komme fra A til B, og vi må erkende, at alt for mange tager risikoen og kører alligevel, selv om de har for høj en promille.

Netop af den grund har politikredsen også lidt flere fotovogne og laserapparater end andre steder, forklarer han.

Ifølge Jørgen Christensen var der 31 trafikdræbte i spritulykker i Midt- og Vestjylland mellem 2014 og 2018. Det var lige så mange som i alle politikredse på Sjælland tilsammen.

Desuden viser undersøgelser, at Midt- og Vestjylland er den politikreds med flest spritbilister i hele landet. Cirka en ud af hver 300 bilister kører påvirket af alkohol.

Jørgen Christensen mener, at de nye regler for vanvidskørsel er et vigtigt værktøj for politiet. Men der skal også hjælp til.

- Vi prøver at gøre mere end andre ved på den ene side at stoppe så mange som muligt, men også at række en hånd ud og hjælpe dem.

20 procent af de midt- og vestjyske beslaglæggelser er højhastighedsbilister.

Her dominerer især én gruppe: unge mænd mellem 18 og 30 år i biler med mange hestekræfter.

- De tager risikoen og kører for stærkt. Vi har også gennem ulykkesstatistikken set, at de unge mænd er højt repræsenteret i dødsulykker, og det er langt hen ad vejen hastigheden, der er afgørende, forklarer Jørgen Christensen.

De sidste 10 procent er en kombination af "særligt hensynsløs kørsel eller nærliggende fare for andre trafikken".

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden