Kritik af regler efter påsejling af jernbanebro

Havarikommission kritiserer kommunikation og nuværende regler. Opdateret kl. 12.10

I rapporten rettes der skarp kritik af de eksisterende regler omkring indsejling af skibe ved danske broer. Ligesom der rettes kritik mod kommunikationen mellem brovagten og skibet. Arkivfoto <i>Lars Pauli</i>

I rapporten rettes der skarp kritik af de eksisterende regler omkring indsejling af skibe ved danske broer. Ligesom der rettes kritik mod kommunikationen mellem brovagten og skibet. Arkivfoto Lars Pauli

AALBORG:De eksisterende regler omkring indsejling af skibe ved danske broer passer ikke til virkelighedens skibsdrift, konkluderer Den Maritime Havarikommission.

Mandag præsenterede kommissionen resultatet af deres arbejde omkring undersøgelserne af påsejlingen af Jernbanebroen over Limfjorden den 28. marts 2012, hvor det finske lastskib Ramona ind i åbningsfaget på Jernbanebroen over Limfjorden.

Ved sammenstødet skete ingen personskader, men meget alvorlige materielle skader på broen, der sidenhen har lammet togtrafikken nord for Limfjorden.

Skibsfører ikke skyldig

I rapporten rettes der kritik mod kommunikationen mellem skibets kaptajn og brovagten.

- Der er ingen eller kun ringe mulighed i skibet for at afværge eller ændre et uventet forløb, i særdeleshed når det ikke er entydigt kommunikeret mellem bro og skib, i hvilket tidsrum passage er mulig, skrives der blandt andet i rapportens konklusion.
Ifølge kommissionen skyldes påsejlingen, at skibsføreren på Ramona påbegyndte indsejlingen baseret på et eksakt tidspunkt, mens brovagten opfattede tidspunktet som det klokkeslæt, hvor brovagten fik råderet over broen.
Da først skibet var kommet for tæt på den lukkede bro, og brovagten ikke var klar til at åbne, kunne ingen af parterne nå at gøre noget for at forhindre katastrofen.
- Hændelsen afspejler, at det er forbundet med risiko at operere med meget snævre marginer, hvor jernbanedrift møder skibsfart. Havarikommissionens undersøgelse har vist en række indikationer på, at eksisterende forskrifter og praksis ikke er hensigtsmæssige for at sikre sejlads ved og gennem danske broer, konkluderes der i rapporten.
Havarikommissionen mener, at forskrifterne om sejlads igennem broerne forudsætter vilkår for sejlads, der ikke er realistiske i forhold til virkeligheden.
- Derfor har der udviklet sig en praksis, der afviger fra forskrifterne, og som Ramonas skibsfører ikke var eller kunne være bekendt med, står der i rapporten.
Kommissionen har dog ikke ønsket at placere nogen skyld hos parterne.

Nye regler er nødvendige

Havarikommissionens rapport slutter af med at anbefale, at Søfartsstyrelsen går i dialog med relevante parter, herunder Trafikstyrelsen, Banedanmark, Vejdirektoratet og lodser, med henblik på at gennemgå relevante forhold vedrørende sejladssikkerhed i forbindelse med sejlads ved broer i danske farvande.
- Og det har de tilkendegivet, de er interesseret i, og de har erkendt, at der nok er noget om det, fortæller havariundersøger Lars H. Jacobsen.
Læs hele rapporten her.
Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.