Kritik af tvivlsom lejekonstruktion

Boligselskabernes Landsforening (BL) er ikke begejstrede for den måde, som rumænerne fra Prime Ocean har været indkvarteret på.

Her i lejlighederne, der tilhører Boligforeningen Nordlys, har adskillige af rumænerne været indkvarteret - men til en væsentlig højere husleje end deres naboer. Foto: Peter Broen

Her i lejlighederne, der tilhører Boligforeningen Nordlys, har adskillige af rumænerne været indkvarteret - men til en væsentlig højere husleje end deres naboer. Foto: Peter Broen

SKAGEN:Når Prime Ocean har hentet arbejdskraft til Skagen - så har det ofte været en del af aftalen, at rumænerne skulle rykke ind i en af de lejligheder, som virksomhedsejeren Niels Nordmann formidlede.

Det fortæller flere af rumænerne til NORDJYSKE.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

4
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

- Jeg fortalte, at jeg gerne ville leje min egen lejlighed. Men Niels (Nordmann, red.) sagde, at hvis jeg gjorde det, så ville han ikke garantere, at der var arbejde til mig på fabrikken, siger Maricel Latescu.

Fremgangsmåden møder kritik fra fagforbundet 3F.

- Det her er jo endnu en forretningsmodel for firmaet. Hvis de ville hjælpe rumænerne, så kunne de jo bare formidle kontakten direkte til boligforeningen, konstaterer Morten Dahlberg.

Landsforening er skeptisk

Boligselskabernes Landsforening (BL) er ikke begejstrede for den måde, som rumænerne fra Prime Ocean har været indkvarteret på.

- Det er ikke lovligt at leje almene boliger ud til virksomheder, som så fremlejer til beboeren, siger chefjurist Birgitte Fæster.

Derfor er det ikke i orden, når Top Skagen (der ejes af én af Prime Oceans ejere, Niels Nordmann), lejer en større mængde boliger af Boligforeningen Nordlys - og så videreudlejer dem til rumænerne.

- Det er kun i tilfælde, hvor der er særlige udlejningsvanskeligheder, at man kan få lov til det. Man så kræver det kommunens godkendelse, fortæller Birgitte Fæster.

Og sådan en godkendelse er ifølge NORDJYSKE's oplysninger ikke blevet givet af Frederikshavn Kommune.

Et andet problem er ifølge Birgitte Fæster, at rumænerne også mister nogle af de rettigheder, som beboere i almene boliger normalt har.

- Det handler om beboerdemokrati og om retten til at stemme og have indflydelse. På den her måde kommer de til at høre under den private lejelov.

Profit er problematisk

NORDJYSKE kan dokumentere, at de rumænske arbejdere fra Prime Ocean i flere tilfælde har betalt for meget for de almennyttige boliger.

Der er således eksempler på, at Top Skagen har tjent omkring 2000 kroner per lejlighed om måneden.

- Almene boliger er et nonprofit foretagende, hvor ingen skal tjene på udlejning. Så hvis rumænerne betaler mere end det, som boligforeningen tager, så er det skidt, siger Birgitte Fæster.

Efter at NORDJYSKE er begyndt at kigge nærmere på sagen, så har Top Skagen dog opsagt alle lejemålene. Rumænerne bliver med andre ord nu herre i eget hus.

- Men det understreger jo også, at der ingen grund har været til, at virksomheden skulle gå ind og leje de her boliger på vegne af rumænerne, fastslår Birgitte Fæster.

LLO vil hjælpe rumænerne

Jesper Larsen - cheføkonom i Lejernes Landsorganisation (LLO) har aldrig tidligere hørt om konstruktionen fra Skagen.Han finder den høje leje betænkelig og opfordrer rumænerne til at rejse sagen.

- Det er jo alt for meget i husleje, og vi vil gerne hjælpe rumænerne med at få vurderet sagen.Niels Nordmann - ejer af Top Skagen, der formidler lejlighederne, og medindehaver af rumænernes arbejdsplads Prime Ocean - afviser kritikken.

- Når rumænerne kommer her til landet, så kender de ingen andre, og derfor har vi stillet nogle boliger til rådighed fra starten, forklarer Niels Nordmann.

- Hvorfor er det, at de har betalt højere beløb, end den husleje, som du har skullet afregne til boligforeningen?

- Det er fordi, at når de kommer til Danmark, så skal vi betale indskud for dem, depositum og en måneds husleje til at starte med. Det har de ikke råd til.

Niels Nordmann fortæller, at den høje husleje endvidere skulle dække eksempelvis vand, varme, el, antennebidrag og møbler til rumænerne.

Overfor NORDJYSKE oplyser Niels Nordmann, at han ikke har tjent noget på ordningen. Men han har dog ikke kunnet fremvise opgørelser over, hvor store mellemværender der har været mellem ham og rumænerne.

- Kan du ikke godt se, at du er ret nem at skyde på, når du i perioder har fået mellem 8000 og 9000 kroner for en lejlighed, der koster 4000 kroner?

- Det har været måske en måned eller halvanden. Men set i bakspejlet så kan jeg selvfølgelig godt se, at jeg slet ikke skulle have gjort det på den her måde, slutter Niels Nordmann.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.