Tag med til jazz jam: - Det er angstprovokerende at gå på scenen med de "hårde gutter" (video)

Man lærer bedst ved at falde igennem og så blive hjulpet tilbage igen, siger Anders Boye Knudsen, der i Open Jazz Jam ruster unge musikere til at tage springet

Anders Boye Knudsen har gang i mange musikalske projekter. Han har han en musik sommercamp for 13-18-årige på Djursland, han omskriver børnesange til jazznumre, og hans nyeste skud på stammen er Open Jazz Jam i Aalborg. Foto: Martél Andersen <i>Foto: Martél Andersen</i>

Anders Boye Knudsen har gang i mange musikalske projekter. Han har han en musik sommercamp for 13-18-årige på Djursland, han omskriver børnesange til jazznumre, og hans nyeste skud på stammen er Open Jazz Jam i Aalborg. Foto: Martél Andersen Foto: Martél Andersen

AALBORG:En ung mand rejser sig blandt publikum. Med sikre skridt bevæger han sig mod scenen. Hænderne ryster en smule, og hjertets dunken i brystet er pludselig steget gevaldigt. Men han har taget beslutningen. Han griber fat om kontrabassen og foreslår bandet det eneste nummer, han har lært hjemmefra. Den ene akkord tager den anden, og blide jazztoner fylder barens lokaler. Nummeret slutter og lettet sætter han sig tilbage blandt publikum.

Den unge mand var Anders Boye Knudsen for fem år siden. Nu er han ældre og mere erfaren.

Han husker tydeligt de mange første gange, han mødte op på barer for at jamme. Hvordan han derhjemme brugte timer på at øve numre, og hvor nervepirrende det kunne være at skulle spille med ”de hårde gutter”.

- Jeg kan huske, at jeg selv syntes, det gik godt den første gang. Men jeg kunne også fornemme, at de andre tænkte: ”Aargh okay, han er ny ham der”. Det kunne godt gøre det svært at være med, når man var så ny, husker han tilbage.

Netop de minder om de grænseoverskridende øjeblikke har fået ham til at tage initiativet til Open Jazz Jam, hvor nye jazzspirer kan jamme løs i trygge rammer - uden rystende hænder og hjertebanken.

- Der er mange jamsessions i byen lige nu, men der er niveauet ret højt, så det kan afskrække folk, der ikke har spillet så meget før. Jeg kunne godt tænke mig at skabe et forum, hvor det er muligt at udvikle sig sammen på et andet niveau, siger Anders Boye Knudsen.

- Jeg havde egentlig ikke undersøgt det på forhånd, men jeg var overbevist om, at behovet for et sted som Open Jazz Jam måtte være der.

Og noget tyder på, at han har ret.

Et støttehjul

Paolo Maido slår sig selv på hatten. Det signalerer, at musikerne skal køre tilbage til temaet. Det er en måde at få de, der er ude af takt, på rette kurs igen. From the top, betyder det.

Scenen er fyldt med folk, der ikke har jammet før. Unge fra 14 år til ældre i 70'erne har fundet vej til lokalerne ved Center for Dansk Jazzhistorie denne søndag eftermiddag, hvor den første Open Jazz Jam session er i fuld gang.

Når Paolo Maido spiller jazz, kan han udfolde sig selv og komme ud med sine egne ideer. For ham er jams meget motiverende, da han kan udvikle sig med musikere, der er bedre end ham selv. Foto: Martél Andersen <i>Foto: Martél Andersen</i>

Når Paolo Maido spiller jazz, kan han udfolde sig selv og komme ud med sine egne ideer. For ham er jams meget motiverende, da han kan udvikle sig med musikere, der er bedre end ham selv. Foto: Martél Andersen Foto: Martél Andersen

- Det er vildt inspirerende at komme til jams, men det er også udfordrende. Jeg kunne godt selv have brugt et sted som det her tidligere, siger 19-årige Paolo Maido.

I dag er han mødt op som en af de rutinerede. Han og tre kammerater fra Musikalsk Grundkursus (MGK) har stået for at sparke dagens jamsessions i gang. Nu går han rundt og hjælper blæserne ind i takten.

Tema: Jazzen vender tilbage

Jazz er på ingen måde en ny genre, kultur eller et nyt miljø i Aalborg, hvor folk har mødtes over jazz de seneste 100 år. For mange er genren dog kendt for at henvende sig til et ældre publikum, men et spirende og ungt jazzmiljø vokser i disse år frem. NORDJYSKE møder i denne serie ansigterne bag udviklingen, ser på, hvorfor jazz vender tilbage, og på hvad potentialet er for Aalborg som jazzby.

Én af blæserne er 30-årige Caroline Camilla Zalcman. Hun har spillet saxofon i mange år, men det er først for nylig, hun har fået øjnene op for jazz.

- Det er virkelig et godt initiativ med den her jam. Det kan godt være en tough kultur, fordi alle helst skal spille en solo, og hvornår skal man lige gøre det? Det er ret angstprovokerende, når man ikke har været vant til den form før, siger hun og tilføjer:

- Jeg er også med i det der hedder Jazz9tus Orchestra, det er mere trygt, fordi der får jeg noderne stukket i hånden. Men de opfordrer ofte til, at man spiller solo, så det håber jeg at lære her.

Til daglig studerer Caroline Camilla Zalcman musikterapi. Jazzen har fanget hende, fordi den giver plads til at spille frit og improvisere. Men det er en ny form for hende, som hun håber at lære til Open Jazz Jam. Foto: Martél Andersen <i>Foto: Martél Andersen</i>

Til daglig studerer Caroline Camilla Zalcman musikterapi. Jazzen har fanget hende, fordi den giver plads til at spille frit og improvisere. Men det er en ny form for hende, som hun håber at lære til Open Jazz Jam. Foto: Martél Andersen Foto: Martél Andersen

Med tiden håber hun, at spille sig mod til at vove sig op på scenen til en jamsession på et spillested i byen. Og det er netop en stor del af pointen med Open Jazz Jam.

- Man kan sige, det er en jam med støttehjul på - en trædesten til næste niveau. Open Jazz Jam er en af de første efter øvelokalet, så kan den næste være at jamme på en bar, og måske i sidste ende kan man starte sin egen jamsession, siger Anders Boye Knudsen.

Nok der spiller Thomas Helmig

- Jam fylder meget indenfor jazz-genren, og efter mange koncerter er det normalt at åbne scenen for alle. Det er her, man har mulighed for at spille med nogle store kanoner og virkelig blive bedre, fortæller Anders Boye Knudsen.

Han har selv spillet musik, siden han var ti år gammel. I mange år spillede han rock og pop. Faktisk var det først, da han som 20-årig flyttede til Aarhus, at han prøvede kræfter med jazz-genren, der bed sig fast fra første akkord.

- Man kan kommunikere med hinanden på en anden måde, end man kan i pop og rock musik, hvor man mere følger en fast skabelon. I jazz handler det om at udforske og udfordre rammerne. Der er plads til at skabe noget musik i nuet, siger han.

Anders Boye Knudsen er med i flere bands, blandt andet "Kiosk", der spiller på Spot Festival i Aarhus. Du kan også finde ham til diverse åbninger af jamsessions på Fløs og El Mundo i Aalborg. Foto: Martél Andersen <i>Foto: Martél Andersen</i>

Anders Boye Knudsen er med i flere bands, blandt andet "Kiosk", der spiller på Spot Festival i Aarhus. Du kan også finde ham til diverse åbninger af jamsessions på Fløs og El Mundo i Aalborg. Foto: Martél Andersen Foto: Martél Andersen

I sommer flyttede han fra Aarhus til Aalborg, da han kom ind på Det Jyske Musikkonservatorium. Det har altid været hans plan at blive udøvende musiker, men han har også mange andre. En af dem er at udbrede jazzen endnu mere.

- Jeg tror, der er rigtig mange unge musikere, der gerne vil spille jazz. Men de stopper, hvis de ikke bliver udfordret og får fede oplevelser med det. Så kan man frygte, at de alle sammen spiller Thomas Helmig i stedet, griner han.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.