Det sker der nu ved Fyrkat og Aggersborg

Efter 1000 år er der atter fokus på de nordjyske ringborge. Det fører til nogle ændringer

Ringborgene er nu gået fra at være danske klenodier til arv for hele verden.  <i>Arkivfoto</i>

Ringborgene er nu gået fra at være danske klenodier til arv for hele verden.  Arkivfoto

Arv forpligter. Ikke mindst verdensarv på Unesco-listen. Derfor sker der en del ved vikingeborgene Fyrkat ved Hobro og Aggersborg ved Løgstør de kommende år. Men vent ingen stor revolution. 

Arven forpligter først og fremmest til at bevare stederne i god stand. Derfor er der snævre grænser for, hvor meget man kan lave om på ringborgene, som vi kender dem i dag. Men noget sker der:

1
1000 fakler tændes
 <i>Bent Bach</i>

Bent Bach

Lørdag 30. september fejres kåringen til verdensarv på begge borge. Det sker med arbejdende værksteder, foredrag, lege, smagsprøver og ikke mindst opstilling på borgenes volde. På Fyrkat skal der 301 personer til, har man regnet ud, på det større Aggersborg skal der mellem 600 og 800 til, der tænder fakler ved aftenstid.

2
Nye skilte
Eksempel på UNESCO Verdensarv Logo <i>-</i>

Eksempel på UNESCO Verdensarv Logo -

Noget af det første der sker, bliver opsætning af nye skilte. Her vil UNESCO's logo for verdensarv dukke op engang efter årsskiftet, lige fra motorvejen og ind til borgene. Ved Fyrkat er der sat midlertidige skilte.

3
Nye udstillinger
Som noget nyt tilbydes der denne sommer tre rundvisninger i området, hvor ringbogen Fyrkat lå. Den blev bygget i år 980 på foranledning af Harald Blåtand og var et af datidens prægtigste og største bygningsværker.  <i>Esben Mouritsen, Nordjyllands Historiske Museum</i>

Som noget nyt tilbydes der denne sommer tre rundvisninger i området, hvor ringbogen Fyrkat lå. Den blev bygget i år 980 på foranledning af Harald Blåtand og var et af datidens prægtigste og største bygningsværker.  Esben Mouritsen, Nordjyllands Historiske Museum

Nye øjne. Det kommer der på vikingeborgene efter kåringen. Derfor skal udstillingerne også fornyes. Fyrkat har aftalt med en udstillingsarkitekt at lave nyt, nok til næste sommer. På Aggersborg venter man nye plancher og en opdatering af den app, der har givet gengivet stedets fortid digitalt de sidste år.

4
Mere sammenhæng
Mønterne er slået under Harald Blåtands tid, og dermed kan de dateres tilbage til år 980. <i>Nordjyske Museer</i>

Mønterne er slået under Harald Blåtands tid, og dermed kan de dateres tilbage til år 980. Nordjyske Museer

Nye øjne. Det kommer der på vikingeborgene efter kåringen. Derfor skal udstillingerne også fornyes. Fyrkat har aftalt med en udstillingsarkitekt at lave nyt, nok til næste sommer. På Aggersborg venter man nye plancher og en opdatering af den app, der har givet gengivet stedets fortid digitalt de sidste år.

5
Mere sammenhæng
Møllegården ved Fyrkat. <i>Arkivfoto: Laura Guldhammer</i>

Møllegården ved Fyrkat. Arkivfoto: Laura Guldhammer

Ved Fyrkat har man både museum, møllegård, vikingegård og selve Fyrkat. De fire attraktioner skal have mere sammenhæng, er planen. Blandt andet med flere skilte.

6
Hærvejen
Hærvejen gennem Hammer Bakker <i>Aalborg Kommine</i>

Hærvejen gennem Hammer Bakker Aalborg Kommine

Danmarks ældste vej, Hærvejen, går lige forbi begge borge. Ved Fyrkat vil man opføre et multihus på en gammel svinestalds plads, især til at huse vandrere og cyklister. Ved Aggersborg har man ikke helt konkrete planer.

7
Der kommer mere ...
Blót’en var en del af årets Fyrkatspil, der desværre blev aflyst. Privatfoto Privat  <i>Privatfoto</i>

Blót’en var en del af årets Fyrkatspil, der desværre blev aflyst. Privatfoto Privat Privatfoto

Ved begge vikingeborge er der mange ideer. Men man går forsigtigt frem for ikke at forstyrre den nyvundne status som verdensarv. Men begge borge har forskellige former for træf i vikingetidens ånd. Det kan der let komme mere interesse for.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.