Fremragende bogværk: Med Trap på kryds og tværs af Nørrejylland

Trap Danmark er bl.a. i Lemvig, Skive og Struer - og kvaliteten holder stadig, så der uddeles seks stjerner fra NORDJYSKEs anmelder. Få overblik over alle seriens 34 bind

Forsiden af Trap Danmark: Lemvig, Struer, Skive, Holstebro med motiv fra Bovbjerg Klint. Foto: Angelina Owino/Trap Danmark <i>Egon Kjøller</i>

Forsiden af Trap Danmark: Lemvig, Struer, Skive, Holstebro med motiv fra Bovbjerg Klint. Foto: Angelina Owino/Trap Danmark Egon Kjøller

Galleri - Tryk og se alle billederne.

BOGVÆRK: Trap Danmark 7 og 8: ”Lemvig, Struer, Skive, Holstebro” og ”Viborg, Ikast-Brande”

Med to nye bind af vor tids store Danmarks-beskrivelse bevæger Trap-redaktionen sig tilbage til Jylland, og igen må man konstatere:

Det kan ikke gøres bedre. Naturen, historien, byerne, kulturen, samfunds- og erhvervslivet beskrevet omfattende og detaljeret, men samtidig overskueligt, visuelt indbydende og levende. Det er bøger til såvel opslag som fordybelse.

Bind 7 dækker både ét af de barskeste og mest udkant-stemplede hjørner af Danmark: Lemvig og Struer kommuner, og Sallings fede egne samt Holstebro Kommune med det vidtstrakte skov-, landbrugs- og hedeland og med den stærke kulturprofil og en - måske - deraf følgende befolkningstilvækst.

Og med Danmarks første ulvefamilie i 200 år.

Det historiske magtcentrum

Med bind 8 skærpes læserens bevidsthed om Viborg som historisk magtcentrum i Danmark: dén, der i middelalderen ville være konge i Danmark, skulle først hyldes på Viborg Landsting, og i dag er byen stadig vestdansk hovedsæde for lov og ret og regional hovedstad.

Viborg Domkirke, engang kirkeligt magtcentrum og fortsat en af verdens største granitkirker. Foto: Angelina Owino <i>Egon Kjøller</i>

Viborg Domkirke, engang kirkeligt magtcentrum og fortsat en af verdens største granitkirker. Foto: Angelina Owino Egon Kjøller

Og vi kan følge forvandlingen af ét af Danmarks fattigste, mindst befolkede områder til et dynamisk tyngdepunkt i ”Produktionsdanmark”. I dét område, der i dag udgør Ikast-Brande Kommune, boede der i 1787 kun 2717 mennesker, under fire pr. kvadratkilometer.

De magre jorder kunne ikke brødføde nogen stor befolkning, til gengæld mange får.

Få overblik over alle bind i bogværket Trap Danmark

Udkommet/forventet udgivelse:

Bind 1:Danmark I2021, november

Bind 2:Danmark II2021, december

Bind 3:Frederikshavn, Hjørring, Læsø - udsolgt i løssalg - fås kun i abonnement

Bind 4:Jammerbugt, Thisted, Brønderslev - er udkommet

Bind 5:Aalborg - er udkommet

Bind 6:Morsø, Vesthimmerland, Rebild, Mariagerfjord - er udkommet

Bind 7:Lemvig, Struer, Skive, Holstebro - er udkommet

Bind 8:Viborg, Ikast-Brande - er udkommet

Bind 9:Randers, Norddjurs, Syddjurs - er udkommet

Bind 10:Ringkøbing-Skjern, Herning15. november 2019

Bind 11:Silkeborg, Favrskov, Skanderborg2019, december

Bind 12:Aarhus2020, januar

Bind 13:Horsens, Odder, Samsø, Hedensted2020, januar

Bind 14:Esbjerg, Fanø, Varde2020, februar

Bind 15:Billund, Vejle, Fredericia2020, april

Bind 16:Vejen, Kolding, Haderslev2020, oktober

Bind 17:Tønder, Aabenraa, Sønderborg2020, december

Bind 18:Middelfart, Assens, Nordfyn, Kerteminde, Nyborg2021, januar

Bind 19:Odense2021, marts

Bind 20:Faaborg-Midtfyn, Svendborg, Langeland, Ærø2021, maj

Bind 21:Odsherred, Holbæk, Kalundborg2021, juli

Bind 22:Roskilde, Lejre, Greve, Solrød2021, september

Bind 23:Slagelse, Næstved november 2021

Bind 24:Sorø, Ringsted, Køge, Faxe, Stevns2021, december

Bind 25:Vordingborg, Lolland, Guldborgsund2021, december

Bind 26:Halsnæs, Gribskov, Helsingør, Fredensborg - er udkommet

Bind 27:Frederikssund, Hillerød, Allerød, Hørsholm, Rudersdal - er udkommet

Bind 28:Egedal, Furesø, Ballerup, Herlev, Gladsaxe- er udkommet

Bind 29:Lyngby-Taarbæk, Gentofte, Frederiksberg - er udkommet

Bind 30:Høje-Taastrup, Albertslund, Glostrup, Rødovre, Ishøj, Vallensbæk - er udkommet

Bind 31:Brøndby, Hvidovre, Tårnby, Dragør, Bornholm - er udkommet

Bind 32:København I2020, juni

Bind 33:København II2020, august

Bind 34:Trap Danmark Topografisk Atlas, 1. udgaveUdsolgt fra forlaget

Bind 34:Trap Danmark Topografisk Atlas, 2. udgave - er udkommet

Kilde: Trap Danmark

Nu bor her over 41.000 og flere flytter til eller bliver boende. Den ene af Danmarks to store vindmøllefabrikker, Siemens Gamesa med flere tusinde ansatte, ligger her, og tekstilindustrien sikrer stadig, trods globaliseringens store omvæltninger, mange hundrede lokale job.

Hosebinderiet

Symbolikken på dynamikken kan aflæses i maleriet af hyrden med sine får på heden og strikketøjet i hænderne. Hosebinderiet var en bærende indtægtskilde gennem århundreder og basis for den tekstilindustri, der udviklede sig fra midten af 1800-tallet.

Mellem Viborg Kommunes mange plantager skiller den gamle Hald Egeskov sig ud. Foto: Angelina Owino <i>Egon Kjøller</i>

Mellem Viborg Kommunes mange plantager skiller den gamle Hald Egeskov sig ud. Foto: Angelina Owino Egon Kjøller

Nu står branchen bogstaveligt talt foran en ny tids kulmination: planerne om nyt hovedsæde til den globale modekoncern Bestseller, en 320 meter skyskraber i Brande - arkitektens vision som et fatamorgana lysende op i den blygrå vestjyske himmel danner en passende udgang på dette bind.

Måske er det dét, forfatteren havde i tankerne med denne pr-agtige bemærkning i sektionens indledende kapitel: ”I det hele taget er foretagsomheden stor i Ikast-Brande, der er en af landets mest erhvervsvenlige kommuner.”

Det må kaldes en lille svipser i en ellers objektiv fremstilling.

Hedens opdyrkning

I et kapitel om hedeopdyrkningen får vi en vist sjældent fortalt socialhistorisk vinkel: Fra 1907 til 1934 havde Horsens Statsfængsel en filial ved Kølsen i bunden af Hjarbæk Fjord. 20-30 straffefanger ad gangen blev af staten stillet til rådighed som billig arbejdskraft til at grave og læsse mergel.

Kultiveringen af lyngheden til frugtbar ager krævede jordforbedring, og den kalkholdige jordart blev distribueret på et vidtforgrenet smalsporet jernbanenet.

Et stort antal gravhøje viser, at Lemvig-egnen var tæt befolket i bronzealderen. Foto: Angelina Owino <i>Egon Kjøller</i>

Et stort antal gravhøje viser, at Lemvig-egnen var tæt befolket i bronzealderen. Foto: Angelina Owino Egon Kjøller

I 1850 lå halvdelen af den nuværende Viborg Kommunes areal hen som hede, mose og eng, men så kom der gang i opdyrkningen og med nye muligheder for driftige nybyggere. Det fattige Viborg Amt tegnede sig for Danmarks laveste andel af udvandrere til Amerika i anden halvdel af 1800-tallet.

Til gengæld fordobledes antallet af huse med jord på 35 år.

Strejke i 13 år

Og der var stadig uudnyttede muligheder. Endnu i 1919 var 20 procent af landsognenes areal i Holstebro Kommune dækket af lyng. Næsten tilsvarende areal er i dag skov.

Der har været kæmpet om livsmulighederne på mange fronter. Tobaksarbejderne på Kroghs Tobaksfabrik i Viborg tegner sig for Danmarkshistoriens længstvarende strejke: 13 år. Den sluttede først med de gyldne tider under Første Verdenskrig.

Voldsomt i en by, hvor arbejderbevægelsen ellers havde haft svært ved at få fodfæste.

Hvad egnene omkring Lemvig og Struer har fattedes i økonomisk velstand, har de til gengæld i naturhistorisk rigdom og drama. Her, langs en linje tværs gennem kommunerne standsede den sidste istids bræer for 23.000 år siden, og i de to kommuner findes alle de landskabsformer, isen har dannet.

Rav-Aage

Passende hjemsted for Kystdirektoratet. Lemvig Kommune er vist også endnu det eneste sted i Danmark, hvor man må rydde en landevej for sand, landtangen ved Nissum Fjord.

Det er også herude længst mod vest, man finder den endnu intakte miljøskandale, kemifabrikken Cheminovas og den danske stats kemikaliedepoter. Trap har en nøgtern temaartikel om virksomhedens historie - nu FMC Corporation med 450 ansatte på Rønland.

Manden, der i sin tid tog kampen mod systemet og mødte modvilje også blandt sine egne, er også omtalt, mens det kun i forbifarten fremgår, at han nu har fået en vej opkaldt efter sig: Rav-Aage Vej.

Skaterbanen er del af det kulturelle mødested Hjertet ved Ikast-Brande Gymnasium. Foto: Angelina Owino <i>Egon Kjøller</i>

Skaterbanen er del af det kulturelle mødested Hjertet ved Ikast-Brande Gymnasium. Foto: Angelina Owino Egon Kjøller

Lemvig Kommune er et af de områder i Danmark, hvor fiskeri og landbrug spiller den største rolle, over 10 procent af beskæftigelsen, og i Thyborøn betød fiskerireformen i 2002 en langt større sikkerhed for indtjeningen og førte til økonomisk vækst - men også til kapitalkoncentration, og i temaartiklen forklares afbalanceret begrebet ”kvotekonge”.

24 storke i Thyholm

Positionen er dog stadig ”udkant ” - fra 1960 til i dag har kommunen mistet en femtedel af sine indbyggere, og indvandrerne har ikke kunnet dæmme op for det - små 1400 mennesker på et tiår.

Heller ikke det forhold, at det er lykkedes at opretholde en decentral læreanstalt, seminariet i Nr. Nissum, har kunnet holde på de unge, og i løbet af de næste årtier vil yderligere en sjettedel af indbyggerne være væk.

Struer Kommune oplever samme udvikling, men der bakses for udviklingen - Projekt Babyboom på Thyholm kunne i 2016 sætte 24 storke op.

B&O og nedturen

Men der skal jo være arbejde, og det slår hårdt igennem, når kommunens største arbejdsplads, B&O, på tre årtier går fra 3000 til 550 lokalt ansatte, og permanent kæmper med økonomien.

Bygningskultur på Salling: Skive Gl. Rådhus. Foto: Angelina Owino <i>Egon Kjøller</i>

Bygningskultur på Salling: Skive Gl. Rådhus. Foto: Angelina Owino Egon Kjøller

Også i Skive har det set sort ud, seks virksomheder med hver flere hundrede ansatte er forsvundet siden årtusindskiftet, men andre er vokset, og ledigheden er i dag under landsplan.

Og egnen har stadig sin egen avis - absolut en temaartikel i Trap værd.

Holstebro, Viborg og Ikast-Brande er dog dynamoerne i det nørre- og vestjyske, alle tre med indtægtsniveauer over nabokommunerne og med udsigt til flere borgere.

Forsiden af Trap Danmark: Viborg, Ikast-Brande med motiv fra Kongenshus Mindepark. <i>Egon Kjøller</i>

Forsiden af Trap Danmark: Viborg, Ikast-Brande med motiv fra Kongenshus Mindepark. Egon Kjøller

Trap Danmark: ”Lemvig, Struer, Skive, Holstebro”.

6. udgave, bind 7, 348 sider, 420 kroner.

Forsiden af Trap Danmark: Lemvig, Struer, Skive, Holstebro med motiv fra Bovbjerg Klint <i>Egon Kjøller</i>

Forsiden af Trap Danmark: Lemvig, Struer, Skive, Holstebro med motiv fra Bovbjerg Klint Egon Kjøller

Trap Danmark: ”Viborg-Ikast-Brande”.

6. udgave, bind 8, 272 sider, 420 kroner

Trap Danmark / Gads Forlag

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden