Hassan Preisler: Dette stykke kan aldrig vises i København - de vil se det som en parodi på Jylland

Ingen i København vil kunne forstå nuancerne og varmen i Hans Kirks portræt af et fiskersamfund ved Limfjorden, mener Hassan Preisler, der står bag opsætningen af Fiskerne på Teater Nordkraft

Hassan Preisler er lige nu aktuel med sin bearbejdning af Hans Kirks klassiker Fiskerne fra 1928 på Teater Nordkraft. En krasbørstig sag, der igennem tiden er blevet læst, som Fanden læser Biblen, mener han.

Hassan Preisler er lige nu aktuel med sin bearbejdning af Hans Kirks klassiker Fiskerne fra 1928 på Teater Nordkraft. En krasbørstig sag, der igennem tiden er blevet læst, som Fanden læser Biblen, mener han.

Vi er en del af menigheden, som vi sidder bænket der foran scenen på Teater Nordkraft.

Vi synger med på "Alle gode gaver" og "Til Himlene rækker din miskundhed, Gud" - min sidemand kigger ikke ned undervejs, han kan alle vers.

Vi lytter til pastor Thomsen, hvis sprøjtende veltalenhed om djævlen i os slår os som økser i panderne. Men den fælles rædsel, han spreder iblandt os, skaber en samhørighed, der føles god.

Og som menighed følger vi på scenen vores kristne naboers tragedier. Gyser over børn uden for ægteskaber, slåskampe på fjorden og priser os lykkelige for, at det ikke er vores døtre, der er i uføre. At de ikke er som den letsindige Kathrine, der viser sine svulstige bryster frem - med et sølvkors imellem dem, som mænd stirrer forvirret på. Bryster der får den gode og arbejdsomme kristne Anton Knopper til at blive som et vildt dyr og krænge sit tøj af i sneen i vanvid over, at han ikke længere kan se et kors uden at føle kroppens længsler rase.

Den enfoldige ungkarl Anton Knopper (spillet af Jakob Hannibal) lider under sine indre anfægtelser af kødelig lyst, og han betror sig ærligt til de troendes lokale samlingspunkt Thomas Jensen (spillet af Thomas Nielsen). Foto: Martin Høyer Poulsen

Den enfoldige ungkarl Anton Knopper (spillet af Jakob Hannibal) lider under sine indre anfægtelser af kødelig lyst, og han betror sig ærligt til de troendes lokale samlingspunkt Thomas Jensen (spillet af Thomas Nielsen). Foto: Martin Høyer Poulsen

Mange af os har et forhold til Hans Kirks debutroman, Fiskerne, om den indremissionske gruppe, der overtager et lille vestjysk fiskersamfund. Som pligtlæsning i skolen eller slugt på en divan hos bedsteforældre som tidsfordriv en lang sommer.

Det er den prisvindende forfatter og dramatiker Hassan Preisler, der har fået ansvar for at få Fiskerne til at leve på en scene. Det ville have været så nemt at udstille familierne i Fiskerne. Gøre som i dansktimerne på mange gymnasier og vise, hvordan stærk religiøsitet skader sind og splitter familier - eksemplerne står i kø i Fiskerne.

Men lige præcis den vej - banaliseringen, har Hassan Preisler ikke villet ned ad. Eller måske var han lidt på vej derned, men han valgte en anden. For originalværket af Hans Kirk rummer så meget mere, har han indset på de to år, han har arbejdet med stoffet

- Det er meget, meget sjældent, at litteratur formår at holde sig nuanceret til konflikter. Forfattere har en tendens til at læne sig op imod en sandhed og ophøje nogle og nedgøre andre. Men Hans Kirk er - trods sin personlige antireligiøsitet og kommunistiske og kulturradikale tendenser - i stand til at skrive fiskerne frem med både stor kærlighed, empati og endda beundring. Det er jeg meget imponeret over, siger dramatikeren, der selv har rykket sig i arbejdet med romanen.

Men før vi dykker ned i det, skal vi tilbage til Thyborøn - 28 år før Hans Kirks roman udkommer.

I Hans Kirks roman præciserer han ikke, hvor begivenhederne finder sted, men han lod sig inspirere af havfiskerne, som i begyndelsen af 1900-tallet flyttede fra Harboøre på den jyske vestkyst til Gjøl og det blidere Limfjorden, hvor de havde købt fiskevand. Foto: Martin Høyer Poulsen

I Hans Kirks roman præciserer han ikke, hvor begivenhederne finder sted, men han lod sig inspirere af havfiskerne, som i begyndelsen af 1900-tallet flyttede fra Harboøre på den jyske vestkyst til Gjøl og det blidere Limfjorden, hvor de havde købt fiskevand. Foto: Martin Høyer Poulsen

En falsk skildring af Vestjylland

Da en stor drukneulykke fandt sted i Thyborøn i 1892, sendte samtlige af landets store dagblade deres førende reportere til Nordjylland for at reportere - fra Politiken kom selveste Henrik Cavling. Over 26 fiskere døde, og nu var der en chance for at komme tæt på. Ikke blot på en katastrofe, men på "dem" derude. På det tidspunkt var der allerede en stor kulturkamp i gang i Danmark. Kulturradikalismen blomstrede i København, og Indremission havde spredt sig fra Sjælland til Jylland, og det fremgik hurtigt, at reporterne var sendt afsted med en dagsorden, nemlig at skaffe ammunition til den kulturkrig, der var i gang landet over.

Fra Thyborøn blev der sendt højdramatiske reportager tilbage om bisættelsen af fiskerne, hvor den indremissionske pastor - ifølge Henrik Cavling - talte dunder til de stakkels efterladte får, der ikke turde andet end at dukke nakken. Stjernejournalisten beskrev, hvordan det haglede fra den kulsorte himmel, vejrhanerne peb og skrålede fra byens tage. Men tjekker man vejret på dagen for bisættelsen på meteorologisk institut, melder de om moderat vejr, ingen nedbør og kun lidt vind. Og lokalhistorisk arkiv afslører, at man slet ikke brugte vejrhaner i området.

Det virker absurd at tænke på i dag, og det er næppe en fremgangsmåde, nogen vil vinde en Cavlingpris for, men artiklerne havde et formål.

Og den nationale konflikt, Hans Kirk indfanger i Fiskerne, er på ingen måde død eller svundet ind, mener Hassan Preisler.

- Når man i den grad lyver og dæmoniserer, er det, fordi der er noget alvorligt på spil. En kamp om sandheder, og i nærmest et århundrede efter, at Fiskerne blev udgivet, er den blevet læst, som Fanden læser Biblen, mener Hassan Preisler:

- I mine miljøer som en skildring af et frygteligt religiøst sekterisk miljø. Jeg kan ikke huske, at pastor Brink og toldbetjent Kock (to karakterer i romanen, red.) indgik i de analyser, vi lavede af Fiskerne i gymnasiet. Var vi dykket ned i dem, ville vi have set, at Hans Kirk bruger lige så mange kræfter på at afdække hykleriet hos dén fløj, som er hans egen. Der er ikke nogen, der falder hårdere i romanen, end den progressive pastor Brink, der "ligner en ung grundtvigianer i sit hørsæt" og ender med at blive ydmyget, da han ikke kan styre byens ungdom. Eller toldbetjent Koch, der ikke kan leve op til sine egen demokratiske og frie idealer, men viser sig som en grådig og manipulerende mand, siger Hassan Preisler.

Og det er heller ikke mørke mennesker, Hans Kirk skildrer i sit portræt af fiskerne, understreger han.

- I sin skildring af de stærkt troende viser han, at der er sammenhold og modstandsdygtighed i livet på trods af al dets brutalitet. Det er rigtigt, at fiskerne skaber et samfund i samfundet, hvor man ikke må træde udenfor reglerne. Men de tilgiver jo hinanden, når det sker, siger Hassan Preisler, der har valgt at fremhæve netop dette i dramatiseringen af romanen.

For evnen til nuancer gør Fiskerne relevant også i dag, mener han.

- Vi står også i dag i en national konflikt med skarpe opdelinger mellem by og land, religiøsitet og ateisme, konservatisme og kulturradikalisme mv. Det, Hans Kirk viser os, er, at vi på trods af alle vores forskelle er tæt forbundne. Og at vi alle hykler. De fortællinger, vi forsøger at producere og reproducere om, at VI, der står på denne side af hegnet, er de rigtige, og at de andre er de uoplyste. Det miljø, jeg befinder mig i i hovedstaden, er lige så fundamentalistisk som enhver anden strømning. Kort fortalt består de gamle københavnermediers syn på det reaktionære og fortabte Jylland, som det fremgår i 1892, fortsat i dag, mener han.

Kulturradikalisme

Kulturradikalismen er en strømning i dansk kultur, ofte knyttet til mellemkrigstiden.

De værdier, der tilskrives bevægelsen, er religionskritik, opgør med nedarvede sociale normer, kritik af den victorianske seksualmoral og sædelighed, antimilitarisme samt åbenhed over for andre kulturelle impulser end de traditionelle, klassiske og vestlige.

Den har haft indflydelse inden for både børneopdragelse og pædagogik, kunst, historieskrivning, kultur- og samfundsdebat, kultur-, skole- og seksualpolitik samt på byplanlægning og boligbyggeri.

Kendte, der gennem tiden er blevet betegnet kulturradikale, er blandt andet Holger Drachmann, Edvard og Georg Brandes, Poul Henningsen (PH), Otto Gelsted, Hans Kirk, Hans Scherfig, Leif Panduro, Klaus Rifbjerg - og i nyere tid Tøger Seidenfaden og Georg Metz.

Kilde: Wikipedia og lex.dk

Kan ikke sættes op i København

Fiskerne er blevet taget godt imod af publikum, og Hassan Preisler er efterfølgende blevet spurgt, om stykket ikke også skal opføres i København. Men det er han ikke interesseret i - af alle de grunde nævnt ovenfor.

- Hvis den bliver spillet på et smart teater i Indre København, vil den blive læst ind i den gamle fortælling, vi har der om, hvem der er de rigtige og de forkerte. Når den spiller på Teater Nordkraft i Aalborg, kan jeg se og høre på publikum, at den bliver læst lige så nuanceret, som jeg har ønsket, at den skal læses - folk kan genkende originalværket og sig selv i den. Det har taget mig to år at forstå, at det er der, jeg skulle hen med den, og det har krævet, at jeg har mødtes med indremissionsk troende undervejs, så jeg ikke bare skrev den ud fra automatik. Jeg har lært en del om mig selv undervejs - om mit eget hykleri, fortæller Hassan Preisler, der ser en stor gevinst i, at stykkets instruktør, Anne Zacho Søgaard, er fra Jylland - fra Skive.

Og at alle skuespillerne kommer enten fra Nordjylland - en del af dem specifikt fra områder, der minder meget om dem, der bliver skildret i romanen, eller egne, der ikke er storby.

- Det betyder, at det ikke er en flok, der skal tilegne sig jysk, men en flok, der har anstrengt sig for at tilegne sig præcis de dialekter, der bliver talt på den egn, hvor Fiskerne foregår, siger han.

I sin research er Hassan Preislers stødt på en efterkommer af en af de virkelige mennesker, Hans Kirk baserede karakterne i Fiskerne på, nemlig datteren til Hans Kirks kusine Maren, der inspirerede ham til karakteren Tabita (billedet). Mange har tænkt på, hvad der skete med Tabita, da hun sidst i romanen forlod fiskersamfundet. Ifølge Hassan Preisler er det kulturradikale ønske, at Tabita blev ateist og venstreorienteret og slog sig ned i hovedstaden. Virkeligheden er dog, at hun begyndte at læse engelsk på universitetet i København, men en aften inden et bal oplevede hun en religiøs vækkelse, og efter studiet flyttede hun tilbage til Nordjylland. Foto: Martin Høyer Poulsen

I sin research er Hassan Preislers stødt på en efterkommer af en af de virkelige mennesker, Hans Kirk baserede karakterne i Fiskerne på, nemlig datteren til Hans Kirks kusine Maren, der inspirerede ham til karakteren Tabita (billedet). Mange har tænkt på, hvad der skete med Tabita, da hun sidst i romanen forlod fiskersamfundet. Ifølge Hassan Preisler er det kulturradikale ønske, at Tabita blev ateist og venstreorienteret og slog sig ned i hovedstaden. Virkeligheden er dog, at hun begyndte at læse engelsk på universitetet i København, men en aften inden et bal oplevede hun en religiøs vækkelse, og efter studiet flyttede hun tilbage til Nordjylland. Foto: Martin Høyer Poulsen

- Hvis stykket blev opsat i København, ville folk slet ikke kunne høre de nuancer, det ville lyde som noget fjollet jysk, siger han.

Og alle nuancerne i kulturkrigen og i de traditioner, der hører med til miljøerne, ville blive opfattet som parodi, mener han.

- I København er vi uoplyste i forhold til alt, der foregår uden for København, vi er jo imbecile. For at et københavnsk publikum skulle fatte forestillingen, ville vi være tvunget til at holde et foredrag for dem inden. En Q&A. Det er jo ikke, fordi de kvadratmeter jord, København ligger på, er forbandet eller noget, det handler om, at vi isolerer os med dem, der ligner os selv. Det er det, der gør os trygge, men også det, der gør os idiotiske.

"Fiskerne" kan opleves på Teater Nordkraft til og med 22. oktober.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden