Litteraturanmeldelse

Krævende nordjysk roman: Vi får et stærkt indblik i krigens gru

Romanen "Polak" er inspireret af begivenheder og mennesker fra forfatterens egen familie

Thomas Klimek er byrådsmedlem i Hjørring, og som navnet antyder har han polske rødder. Det er dem, hans nye roman handler om. Tidligere har han skrevet ”Logen”. Arkivfoto: Martin Damgård

Thomas Klimek er byrådsmedlem i Hjørring, og som navnet antyder har han polske rødder. Det er dem, hans nye roman handler om. Tidligere har han skrevet ”Logen”. Arkivfoto: Martin Damgård

ROMAN: Thomas Klimek: ”Polak”

I de senere år er det, man kan kalde historisk fiktion, blevet en temmelig populær genre. Man tager nogle historisk korrekte begivenheder og spinder en opdigtet fortælling omkring dem.

Undertegnede har for eksempel netop læst ”Sidste tog til London” af Meg Waite Clayton om de tusindvis af jødiske børn, som det op til 2. Verdenskrig lykkedes at redde til England.

Helt oppe på dét niveau bevæger ”Polak” af Thomas Klimek, byrådsmedlem i Hjørring, sig dog ikke, men på sin egen måde er den alligevel en bedrift, selv om forfatteren ikke har gjort livet nemt for læseren.

Bogen er inspireret af begivenheder og mennesker fra forfatterens egen familie, og han har tidligere fortalt til NORDJYSKE, at han længe har ønsket at få historien ned på papir.

Bogen handler om to unge mænd, Joannes og Gerek, der omkring 1900-tallet vokser op i det fattige Galizien, en del af det, vi nu kender som Polen. De drømmer om et frit Polen, om at kæmpe i revolutionen og om at gøre en forskel, men deres veje skilles, og ingen af dem kommer egentlig til at kæmpe for sagen.

Bogens forside.

Bogens forside.

Gerek, den mest overbevist revolutionære af de to, kommer ganske vist i krig, men det bliver i 1. Verdenskrig og på tysk side. Det bliver svært at holde idealismen højt midt i al mudderet, døden og lemlæstelserne.

Joannes ender derimod i det neutrale Danmark, hvor han efterhånden finder sig til rette som smed på Lolland og endda finder kærligheden. Men ingen af delene er uproblematiske.

Det er bogen som antydet heller ikke. Thomas Klimek benytter sig af et meget ordrigt og beskrivende sprog med mange tillægsord og metaforer. På sin vis virker det lidt gammeldags, selv om det faktisk er både velskrevet og rigtig dygtigt lavet, men samtidig er det tungt og langsomt at læse.

Fremdriften i bogen bliver heller ikke bedre af, at der mere end en sammenhængende roman er tale om en række episoder, glimtvise nedslag i de to unge mænds, og flere andre personers, liv.

Ofte får læseren ingen forklaring på, hvorfor personerne pludselig er dér og dér, hvordan de er kommet dertil, hvilke overvejelser de har gjort sig eller hvad der egentlig er sket mellem de forskellige episoder. Med andre ord er der ikke en alvidende forfatter til at skabe sammenhæng. Den må læseren selv skabe.

Men det går alligevel. Vi får et stærkt indblik i krigens gru og i det barske liv som immigrant for godt 100 år siden. ”Polak” er krævende, men for den tålmodige læser giver den også meget tilbage.

- Thomas Klimek: ”Polak”

- 456 sider, 300 kr.

- Forlaget Historia

Brugeranmeldelser


Anmeld anmeldelsen

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld anmeldelsen

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.