Nordjysk maleri solgt for over en million - her er den verdenskendte køber

Nu kan man opleve et værk fra Nordjylland af den danske guldaldermaler Martinus Rørbye, når man besøger et af verdens mest berømte museer

"Et stort skib under kalfatring ved Frederikshavn" af Martinus Rørbye.

"Et stort skib under kalfatring ved Frederikshavn" af Martinus Rørbye.

PARIS: Et guldaldermaleri med et skibsmotiv af Martinus Rørbye fik i marts et imponerende hammerslag på 1,2 millioner, da det kom under hammeren hos Bruun Rasmussen Kunstauktioner. Nu står den glade køber frem - og det er ingen ringere end det verdensberømte museum Louvre i Paris.

Louvre har således på Twitter delt et billede af maleriet, hvor de skriver, at maleriet, der var et af Rørbyes sidste, fuldender den samling af danske malerier, som museet har opbygget siden 1980.

Maleriet fra 1847 bærer titlen ”Et stort skib under kalfatring ved Frederikshavn".

- Der er tale om et værk fra Rørbyes berømte Jyllandstur, da han, som den første maler, besøgte og malede Skagen og Jyllands nordligste egne. Det er således et værk, der forbinder Danmarks måske mest berømte kunsthistoriske periode Guldalderen med de næsten lige så berømte Skagensmalere i slutningen af 1800-tallet. Det er derfor fuldt forståeligt, at Louvre har erhvervet værket, siger Julie Arendse Voss, leder af afdelingen for ældre kunst hos Bruun Rasmussen, i en pressemeddelelse.

Louvre skriver desuden på Twitter, at maleriet viser arbejdere, der arbejder på vraget af "Ann de Sunderland" i Frederikshavn.

Trods titlen er historien om skonnerten Ann af Sunderland, at den strandede på Skagen Rev 27. november 1846.

Ifølge Berlingske oplyser Louvre, at maleriet skal gennemgå en restaurering, hvorefter det vil kunne ses i rum 962 i Richelieu-fløjen på 2. sal. Rummet åbnes dog først igen i maj 2023 efter flere måneders renovering.

Marinus Rørbye

  • Martinus Rørbye (1803-48) gik på kunstakademiet i København i 1820’erne, hvor han var elev af C.W. Eckersberg, der også er blevet kaldt dansk malerkunsts fader.
  • Læremesteren motiverede sine elever til at male deres motiver direkte på stedet under åben himmel. Dermed indskriver guldaldermalerne sig i ”plein air”-traditionen, som peger frem mod senere kunstretninger som fx impressionismen.

Bruun Rasmussen

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.