Rita er tilbage på TV 2 - og næsten i topform

Mille Dinesens elskelige men uregerlige skolelærer er blevet genoplivet til en sidste sæson. Og det tyder godt.

Rita (Mille Dinesen) er tilbage. Og hvor er det dejligt. Foto: Per Arnesen/TV 2 <i>Foto: Per Arnesen/TV 2</i>

Rita (Mille Dinesen) er tilbage. Og hvor er det dejligt. Foto: Per Arnesen/TV 2 Foto: Per Arnesen/TV 2

TV-DRAMA - “Rita” - 5. sæson, 1. afsnit

Tv-serien “Rita” sluttede i maj 2015 efter tre gennemgående solide sæsoner.

Sidste scene var Mille Dinensens rolle, Rita, som gik ud af Islevgaardskolens hovedindgang under rosende jubel og klapsalver fra elever og kollegaer og vandrede væk i sine karakteristiske stramme jeans.

En lidt vel rørstrømsk men effektiv slutning på en serie, der havde glædet både seere og anmeldere.

Men konceptet var stærkt, og godt to år senere blev serien genoplivet til en sæson fire.

Nu flyttede Rita og kollega/veninde Hjørdis til skolen i den lille provinsby, hvor Rita var vokset op.

De små konflikter med skolens børn og deres irriterende forældre var stadig en del af serien, men den gennemgående historie var Ritas forsøg på at komme overens med sin barndoms bedsteveninde - fortalt med et nutidsspor og nogle virkeligt effektive flashbacks fra Ritas egen skolegang.

Sidste scene i sidste afsnit af sæson fire var endnu en effektiv slutning. Med en meget ukarakteristisk magisk realisme mødtes nutids-Rita og ungdoms-Rita i en metaforisk forløsning. Og så var det farvel …

Eller … ja, det er det jo så alligevel ikke, for nu er Rita tilbage - igen. Men denne gang er sidste gang, siger både skuespillere og holdet bag.

Rita og Hjørdis har indrettet en lilleskole i Ritas barndomshjem, men derudover er det meste, som det plejer. Rita følger stålsat sin mavefornemmelse i alle sammenhænge, Lise Baastrups Hjørdis er hendes comic sidekick, og ugens elevkonflikt har en lidt for nem løsning - ganske som det plejer.

Hjørdis (Lise Baastrup) går til jobbet som skoleleder for lilleskolen med én ansat med forventelig kluntet nidkærhed. Foto: Foto: Per Arnesen/TV 2 <i>Foto: Per Arnesen/TV 2</i>

Hjørdis (Lise Baastrup) går til jobbet som skoleleder for lilleskolen med én ansat med forventelig kluntet nidkærhed. Foto: Foto: Per Arnesen/TV 2 Foto: Per Arnesen/TV 2

Udover de to - og deres elever - dukker gammelkendte bifigurer op og giver anledning til ikke-skolerelateret drama.

Helle, Ritas tidligere kollega og chef, og Rasmus, Ritas tidligere chef og kæreste, er gået fra hinanden. Helle er gravid, og Rasmus er på vej i hundene, fordi Helle har smidt ham ud. Og Hjørdis’ mand, Uffe, føler sig overset derhjemme og svinger umanerligt godt med en ny, ung studentermedhjælp på jobbet som naturvejleder.

Helle (Ellen Hillingsø, midterst) er gravid og har smidt Rasmus (Carsten Bjørnlund) ud. Men han cykler bare - i stedet for at forholde sig til virkeligheden. Foto: Foto: Per Arnesen/TV 2 <i>Foto: Per Arnesen/TV 2</i>

Helle (Ellen Hillingsø, midterst) er gravid og har smidt Rasmus (Carsten Bjørnlund) ud. Men han cykler bare - i stedet for at forholde sig til virkeligheden. Foto: Foto: Per Arnesen/TV 2 Foto: Per Arnesen/TV 2

Serien har altid været ganske god til at finde rimeligt aktuelle og relevante konflikter blandt eleverne, som Rita skal finde løsninger på, og denne gang er ingen undtagelse.

Lilleskolen benytter sig af undervisningsformen cooperative learning, som blandt andet indebærer, at ældre elever underviser yngre. En indbygget risiko er, at en ældre elev har misforstået noget eller videreformidler vrøvl, og Viktor er, som en rask knægt anno 2020, faldet for internettets overflødighedshorn af konspirationsteorier, så han belærer sine klassekammerater om, at Holocaust er løgn.

Det løses i første omgang bekvemt ved, at Viktor sættes foran en stabel tykke bøger i et forsøg på at overbevise ham om, at han tog fejl.

Viktor (Elias Amati-Aagesen) er blevet fascineret af internettets konspirationsteorier. Men det duer jo ikke, at han lærer sine klassekammerater, at Holocaust er løgn. Foto: Foto: Per Arnesen/TV 2 <i>Foto: Per Arnesen/TV 2</i>

Viktor (Elias Amati-Aagesen) er blevet fascineret af internettets konspirationsteorier. Men det duer jo ikke, at han lærer sine klassekammerater, at Holocaust er løgn. Foto: Foto: Per Arnesen/TV 2 Foto: Per Arnesen/TV 2

Der er i den sammenhæng et anstrengende gensyn med det karikerede øko-spelt-lærer/forældre-par Niels og Kalinka. De er såmænd sjove nok som rekvisit, men de er for todimensionelle til, at de bliver til mere end en vits. Men så kan de jo bruges som anledning til at tromme en flok oprørte og bekymrede forældre sammen, som Rita kan fortælle en løgnehistorie til, der med et snuptag løser konflikten om fake news.

Vi andre kan så overveje det moralsk forsvarlige og pædagogisk hensigtsmæssige i at fortælle en løgn for at forklare, hvorfor man ikke skal lyve … og det ironiske i at netop Rita irettesætter Viktor for at være stædig, holde på sit og insistere på at have ret.

Men det er i sekvenser som den, at “Rita” virker bedst. Når Rita både har ret og uret. Når hun både er god og slem - og måske oven i købet selv er en lille smule bevidst om det.

Det er dejligt at have “Rita” tilbage på skærmen. Og første afsnit (af otte) antyder, at vi i højere grad er tilbage ved det, der gjorde de første tre sæsoner gode.

Præmissen for femte sæson rummer dog også nogle åbenlyse udfordringer. For oprør mod autoriteter har altid været en vigtig drivkraft for Rita. Men den eneste autoritet, der er tilbage, er Hjørdis, og det er begrænset, hvor mange gange vi vil synes, det er sjovt, at Rita ikke gider komme til de to ugentlige personalemøder.

Men lad os nu se. Det tegner i hvert fald godt for de sidste (!) syv afsnit.

  • “Rita” - 5. sæson, 1. afsnit
  • Hovedforfatter: Marie Østerbye
  • Episodeforfatter: Marie Østerbye
  • Instruktør: Lars Kaalund
  • TV 2, mandag aften, og TV2 Play
Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.