Dronningen kastede glans over mesterværker i Skagen: - Det er en stor fornøjelse at se de her billeder med egne øjne

Monet-hovedværk bliver vist frem på Skagens Kunstmuseer - og det kastede royal opmærksomhed af sig

Dronning Margrethe åbnede udstillingen Krøyer og Paris på Skagens Museum. I udstillingen præsenteres tre årtier af den franske kunstscene i slutningen af 1800-tallet og P.S. Krøyers kunstneriske udvikling i samme periode. Skagen 12. maj 2022. <i>Foto: Henrik Bo</i>

Dronning Margrethe åbnede udstillingen Krøyer og Paris på Skagens Museum. I udstillingen præsenteres tre årtier af den franske kunstscene i slutningen af 1800-tallet og P.S. Krøyers kunstneriske udvikling i samme periode. Skagen 12. maj 2022. Foto: Henrik Bo

SKAGEN:Torsdag blev der kastet royal glans over Skagen. 

Hendes Majestæt Dronningen er protektor for sommerens store udstilling på Skagens Kunstmuseer - og derfor fik hun som den første lov at få en smag på, hvad man kan opleve ved udstillingen "Krøyer og Paris - Franske forbindelser og nordiske toner".

Et besøg fra dronning Margrethe er i sig selv så spektakulært, at det tiltrækker sig opmærksomhed - men selve udstillingen er også noget helt, helt særligt.

For første gang nogensinde kan man i Danmark få lov at opleve Claude Monets berømte maleri "Indtryk. Solopgang", der er kreeret i 1872 - og altså dermed nu har 150 år på bagen.

Værket - som på fransk hedder "Impression, soleil levant" - er et decideret hovedværk i kunstverdenen. Og det var faktisk netop det maleri, der for alvor satte gang i den franske stilart impressionisme - hvor kunstnere med lette og hurtige penselstrøg forsøger at fange en øjebliksstemning.

Claude Monet: Indtryk. Solopgang,1872 Impression, soleil levant <i>Christian Baraja SLB/© Musée Marmottan Monet, Paris</i>

Claude Monet: Indtryk. Solopgang,1872 Impression, soleil levant Christian Baraja SLB/© Musée Marmottan Monet, Paris

Den officielle åbning på udstillingen finder sted fredag 13. maj - men dagen forinden fik Dronning Margrethe altså som nævnt muligheden for at se nærmere på de mange fine værker.

Majestæten ankom til Skagens Kunstmuseer cirka klokken 15 - og herefter blev majestæten så ledt på den private omvisning - anført af direktøren for Skagens Kunstmuseer, Lisette Vind Ebbesen.  

Majestæten ankom klokken 15, hvor masser af børn med flag var mødt op for at tage imod hende. Til venstre ses museumsdirektør Lisette Vind Ebbesen. <i>Foto: Henrik Bo</i>

Majestæten ankom klokken 15, hvor masser af børn med flag var mødt op for at tage imod hende. Til venstre ses museumsdirektør Lisette Vind Ebbesen. Foto: Henrik Bo

Nogle få udvalgte - blandt andet Frederikshavn Kommunes borgmester Birgit S. Hansen - var med på den private omvisning. 

Derudover var en lidt større gruppe indbudt til et lille arrangement, hvor Dronning Margrethe skulle lave en formel åbning af udstillingen. 

Følgende gæster var indbudt til den private omvisning for H. M. Dronning Margrethe

 • Érik Desmazières, direktør, Musée Marmottan Monet.
 • Marianne Mathieu, chefkurator, Musée Marmottan Monet.
 • Dominique Lobstein, kunsthistoriker, Musée Marmottan Monet.
 • Klaus Ib Jørgensen, kultur og presseråd, den danske ambassade i Paris.
 • Frédéric Rimoux, fungerende ambassadør, den franske ambassade.
 • Anker Laden-Andersen, fransk konsul.
 • Birgit Stenbak Hansen, borgmester, Frederikshavn Kommune - med ledsager René Uldahl.
 • Bjarne Kvist, bestyrelsesformand, Skagens Kunstmuseer - med ledsager Merete Kvist.
 • Mette Harbo Lehmann, museumsinspektør, Skagens Kunstmuseer.
 • Lisette Vind Ebbesen, direktør, Skagens Kunstmuseer.

Dronning Margrethe vinkede til de fremmødte, inden hun forsvandt ind på museet. Længst til venstre ses borgmester Birgit S. Hansen, derefter museumsdirektør Lisette Vind Ebbesen - mens det yderst til højre er det mangeårige byrådsmedlem Bjarne Kvist, der er bestyrelsesformand for Skagens Kunstmuseer. <i>Foto: Henrik Bo</i>

Dronning Margrethe vinkede til de fremmødte, inden hun forsvandt ind på museet. Længst til venstre ses borgmester Birgit S. Hansen, derefter museumsdirektør Lisette Vind Ebbesen - mens det yderst til højre er det mangeårige byrådsmedlem Bjarne Kvist, der er bestyrelsesformand for Skagens Kunstmuseer. Foto: Henrik Bo

Et studie i Krøyer

Selv om Monet-værket løber med meget af opmærksomheden på udstillingen, er det dog faktisk Skagen-maleren P. S. Krøyer, der er hovedpersonen.

For udstillingen rummer værker af P. S. Krøyer og en lang række af de franske kunstnere, som inspirerede Krøyer under hans mange besøg i Paris – udover Monet er det blandt andet også Jules Sebastien-Lepage. 

Dronningen i Skagen

Selve udstillingen er resultatet af et samarbejde mellem Skagens Kunstmuseer og det franske kunstmuseum Musée Marmottan Monet. De to museer indledte i 2019 et fælles forskningsprojekt om P. S. Krøyer, og det har resulteret i en kortlægning af Krøyers færden i Paris og omegn. 

Forskningen betyder, at man i dag har et ret godt overblik over, hvem Krøyer var sammen med, hvor han færdedes og hvordan de franske malere og strømninger påvirkede hans kunst. Og den påvirkning tog P. S. Krøyer med hjem til Danmark og gav videre til andre danske kunstnere.

Dronning Margrethe besøgte senest museet i Skagen i 2016. Dengang skete det i forbindelse med en udvidelse af museet. <i>Foto: Henrik Bo</i>

Dronning Margrethe besøgte senest museet i Skagen i 2016. Dengang skete det i forbindelse med en udvidelse af museet. Foto: Henrik Bo

Malerierne på udstillingen i Skagen kommer fra mere end 30 forskellige museer. Hovedparten af museerne er franske – men der er også malerier fra eksempelvis USA og Holland.

Efter den private omvisning var det som nævnt planen, at Dronning Margrethe skulle holde en åbningstale - og i den forbindelse så blev det nogle særdeles flotte ord, som hun knyttede til muligheden for at se nærmere på de flotte værker.

- Det er en meget stor fornøjelse for mig at være her og se denne udstilling virkeliggjort, indledte Dronning Margrethe.

- Jeg vil gerne lykønske alle her på Skagens museum. Det er en stor fornøjelse at se de her billeder med egne øjne - og så i Danmark, sagde hun og fortsatte:

- Jeg håber, at mange, mange mennesker vil komme til Skagen for at se udstillingen.

- Jeg vil gerne lykønske alle her på Skagens museum. Det er en stor fornøjelse at se de her billeder med egne øjne - og så i Danmark, sagde Dronning Margrethe blandt andet. <i>Foto: Henrik Bo</i>

- Jeg vil gerne lykønske alle her på Skagens museum. Det er en stor fornøjelse at se de her billeder med egne øjne - og så i Danmark, sagde Dronning Margrethe blandt andet. Foto: Henrik Bo

Forud havde også flere andre holdt tale. Og blandt andet understregede museumsdirektør Lisette Vind Ebbesen endnu en gang, at det virkelig er en speciel kunstoplevelse, man kan få i Skagen denne sommer.

- Jeg er stolt af at præsentere den her udstilling, der har en standard, som ikke tidligere er set på dette museum, sagde hun og tilføjede kort efter:

- Det er usandsynligt, at det nogensinde kommer til at ske igen. 

Udstillingen "Krøyer og Paris - Franske forbindelser og nordiske toner" er åben i perioden fredag 13. maj til søndag 18. september med udvidet åbningstid fra kl. 9-19 i hele perioden. Hvis man vil se Monets "Indtryk. Solopgang" skal man dog ikke vente for længe, for det skal retur til Frankrig noget tidligere. Sidste chance for at se det er mandag 4. juli.

Om udstillingen "Krøyer og Paris - Franske forbindelser og nordiske toner"

 • Udstillingen rummer værker af P.S. Krøyer og en lang række af de franske kunstnere, som inspirerede Krøyer under hans mange besøg i Paris – blandt andet Claude Monet og Jules Sebastien-Lepage. Det mest værdifulde af værkerne er uden tvivl Monets "Indtryk. Solopgang" fra 1872.
 • Malerierne på udstillingen kommer fra mere end 30 forskellige museer i eksempelvis Frankrig, USA og Holland.
 • Mange af malerierne er ekstremt kostbare. De er transporteret til Skagen i biler, der er særligt indrettede til at transportere skrøbelig kunst - og pakket i særlige kasser, der i ekstrem grad beskytter mod temperaturudsving, rystelser og ændringer i luftfugtighed. Transporterne har været fulgt af ledsagerbiler med vagter.
 • Det har taget mere end tre år at forberede udstillingen i Skagen. Den er resultatet af et forskningsprojekt i samarbejde mellem Skagens Kunstmuseer og franske Musée Marmottan Monet. De to museer har kortlagt, hvilke personer, der påvirkede Krøyers kunst under hans færden i Paris og omegn.
 • I 2021 har det franske museum Musée Marmottan Monet haft en stor Krøyer-udstilling - "L’heure bleue de Peder Severin Krøyer". Den fik meget positiv kritik i Frankrig - og fik interessen for Krøyers kunst til at stige voldsomt. Udstillingen i Skagen er modsvaret til den parisiske pendant.
 • Udstillingen "Krøyer og Paris - Franske forbindelser og nordiske toner" er åben i perioden fredag 13. maj til søndag 18. september med udvidet åbningstid fra kl. 9-19 i hele perioden. Hvis man vil se Monets "Indtryk. Solopgang" skal man dog ikke vente for længe, for det skal retur til Frankrig noget tidligere. Sidste chance for at se det er mandag 4. juli.

Bag Dronning Margrethe er det første museets bestyrelsesformand, Bjarne Kvist - og dernæst Frederikshavn Kommunes borgmester Birgit S. Hansen. <i>Foto: Henrik Bo</i>

Bag Dronning Margrethe er det første museets bestyrelsesformand, Bjarne Kvist - og dernæst Frederikshavn Kommunes borgmester Birgit S. Hansen. Foto: Henrik Bo

Cirka 17.30 - efter to og en halv time - forlod Dronning Margrethe igen kunstmuseet i Skagen. <i>Foto: Henrik Bo</i>

Cirka 17.30 - efter to og en halv time - forlod Dronning Margrethe igen kunstmuseet i Skagen. Foto: Henrik Bo

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.