Officielt: To nordjyske steder på fornem liste over verdensarv

Aggersborg ved Aggersund og Fyrkat ved Hobro er netop blevet optaget på Unescos verdensarvsliste

Aggersborg (til venstre), Fyrkat (til højre) og tre andre danske vikingeborge er søndag blevet optaget som verdensarv.  <i>Arkivfotos</i>

Aggersborg (til venstre), Fyrkat (til højre) og tre andre danske vikingeborge er søndag blevet optaget som verdensarv.  Arkivfotos

De to nordjyske vikingeborge, Aggersborg og Fyrkat, er kommet i samme liga som pyramiderne i Giza, Taj Mahal og Vatikanstaten. Sammen med tre andre danske ringborge, Trelleborg ved Slagelse, Borgring ved Køge og Nonnebakken i Odense, er de blevet optaget på Unescos verdensarvsliste. 

Udnævnelsen er sket i Riyadh, Saudi Arabien, hvor Verdensarvskomitéen i år holder sin årlige kongres. 

Optagelsen på verdensarvslisten vil føre til flere turister, en forlænget højsæson og flere arbejdspladser, skriver Nordjyske Museer i en pressemeddelelse. 

- Indskrivningen på Verdensarvslisten giver os enestående muligheder for at arbejde med nytænkende, visionære formidlingstiltag til gavn for folkeoplysning, dannelse og turismeudvikling i hele landet, lyder det i pressemeddelelsen fra Broder Berg, museumsdirektør ved Vesthimmerlands Museum, der står bag Aggersborg ved Løgstør.

Den fornemme anerkendelse vækker ligeledes stor glæde hos Lars Nørbach fra Nordjyske Museer, som Fyrkat er en del af.

- På Fyrkat har Nordjyske Museer i en årrække været i gang med at skabe en sammenhængende oplevelse ud af formidlingen på Vikingegården, Fyrkat Møllegård og selve ringborgen. Der er store perspektiver i verdensarvsanerkendelsen, og med den i ryggen arbejder vi med endnu større entusiasme videre på Fyrkat, siger Lars Nørbach. 

Vikingeborgen Fyrkat, Aggersborg og Trelleborg har siden 2009 arbejdet for, at de gamle ringborge skulle blive en del af den fornemme liste. Senere tilsluttede Nonnebakken og Borgring sig arbejdet. 

Danmark tilføjede i 2018 de fem ringborge til en liste med steder, som de overvejede at nominere til verdensarvslisten. En liste, som stederne skal have stået på, før nomineringerne til verdensarvslisten kan accepteres. 

Ringborgene er opført under Harald Blåtand, der regerede i Danmark i årene 958-987. Borgene er formentlig kun blevet brugt i omkring 20 år, men nu er de altså blevet verdensarv.  

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.