Kulturpris til spillemanden fra Thy

Grethe og Jørgen P. Bornerups fond uddelte lørdag legater til fordel for forskellige godgørende projekter

3
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

THISTED:Søndagstøjet var fundet frem, da Hotel Thisted dannede rammen om legatuddelingen ved Grethe og Jørgen P. Bornerups fond lørdag middag.

Med hvidvin i glassene blev gæsterne budt velkommen af Niels Henrik Bornerup, der, udover at være repræsentant for fonden, også er stifteren Jørgen Bornerups nevø.

Uddelingen var den sjette officielle i fondens historie, fortalte Niels Henrik Bornerup, inden han i korte træk gengav historien om Grethe og Jørgen Bornerup som to beskedne mennesker, der gennem godt købmandskab opnåede en formue, de gerne ville dele ud af som økonomisk støtte til kulturlivet og sociale formål.

- Det har været Jørgens ønske, at der ikke skulle spekuleres i penge, men at pengene bruges fornuftigt til gavn for lokalsamfundet, fortalte Niels Henrik Bornerup.

Klokkespil endelig på plads

Legatuddelingen blev indledt med dagens helt store sum, nemlig den sidste check i rækken af fire til udvidelsen af klokkespillet i Thisted Kirke.

Helt i Jørgen Bornerups ånd valgte fonden i 2009 at udvide det klokkespil, der havde betydet så meget for ham, og som kronen på værket blev klokkespillet indviet samme eftermiddag.

Menighedsrådsformand Jens Kristian Eriksen tog imod den 638.000 kr. store check, og fik både blomster og bifald.

Fra ballet til badehus

Ovenpå den største pengemæssige uddeling blev en række projekter honoreret med hver 25.000 kr.

JV Film ved Jørgen Vestergaard, som står bag filmen om spillemanden Karl Skaarup, fik et legat og rosende ord med på vejen:

- Det er vigtigt, ikke kun for at bevare vores egen identitet, men også for egnen som helhed, både i forhold til turisme, handel og arbejdspladser, at vi får fortalt den gode historie om Thy, sagde Niels Henrik Bornerup i overrækkelsestalen.

Andre formål, der blev tilgodeset, var blandt andet arbejdet for at få Verdensballetten til Thy, BOOA og et nyt badehus i Hune ved Blokhus.

Spillemand fik kulturprisen

Dagens helt store hæder tilfaldt selskabets vel nok mest ydmyge modtager.

Finn Jorsal, der i kraft af sin kulturelle indsigt hvert år hjælper fonden med at udpege legatmodtagere, fik æren af at overrække prisen.

- I år vil vi gerne tilgodese den sandt folkelige kultur, især fordi der er tale om folkelig kultur af den ypperste kvalitet, sagde Finn Jorsal i sin tale.

Årets pris gik til Karl Skaarup, der i sit 84 år lange virke som spillemand er blevet legendarisk, ikke bare i Thy.

Den 88-årige kulturpristager var tydeligt rørt, da han fik overrakt blomster og check på 25.000 kr. Det var dog ikke pengene, men snarere æren, han i sin tak lagde vægt på:

- Jeg er meget taknemmelig for at få så fin en pris og så i det her fine selskab. Jeg er stolt, jeg synes slet ikke, jeg fortjener det. Tak, jeg vil gå hjem og være stolt, sagde Karl Skaarup.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.