Kunst fra Ukraine

Datter fortæller om sin fars kunst bag jerntæppet i Kig Ind.

Kurennojs værker er udlånt af datteren, Tamara Hougaard, Hobro. Privatfoto

Kurennojs værker er udlånt af datteren, Tamara Hougaard, Hobro. Privatfoto

NØRAGER:Kunstforeningen Kig Ind i Nørager har sommerudstilling og fernisering mandag 1. juli med den nu afdøde ukrainske maler Andrej Kurennoj. Ved ferniseringen fortæller hans datter, Tamara Hougaard, Hobro, om hendes fars kunst.

Kurennoj blev født i Ukraine i1921. Allerede som 18-årig blev han optaget på Ukraines statslige kunstakademi, hvor han 10 år senere, i 1949, tog sin afsluttende eksamen med hovedfag i maleri og scenografi.

Uddannelsen blev afbrudt, da Andrej blev indkaldt som soldat, og fra 1941 til 1945 deltog i 2. verdenskrig. De fem krigsår var en voldsom oplevelse for den unge Kurennoj, og mange af hans malerier har da også motiver fra krigen.

Også genopbygningen efter krigen og skildring af det sovjetiske folk i hverdag og fest er motiver, der går igen i Kurennojs kunst. Mange portrætmalerier og landskaber fra alle årstider og stilleben er også rigt repræsenteret.

Hans værker findes i både private samlinger og museer i Ukraine, Rusland, Ungarn, Tjekkiet, Bulgarien, Tyskland, Holland, Italien, USA og i Danmark.

Udstillingen giver indtryk af, hvordan det har været at arbejde under kommunismen, og hvordan Kurennoj har formået at give også bestillingsarbejderne et personligt udtryk.

Andrej Kurennoj døde i 2001 og det er dattere, der udlåner billederne til Kig Ind.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.