Kunsthusets kursister maler byen rød

Kunsten rykker ind i Hadsunds mange butikker

Her ses en del af de kursister der udstiller i byens butikker i uge 13 og 14. Alle undervises af Kiss Jönsson i Kunsthuset, der ligger på Østre Allé 16 i Hadsund. Fotograf: Jan Vestergaard.

Her ses en del af de kursister der udstiller i byens butikker i uge 13 og 14. Alle undervises af Kiss Jönsson i Kunsthuset, der ligger på Østre Allé 16 i Hadsund. Fotograf: Jan Vestergaard.

Fra fredag 24. marts og til udgangen af uge 14 kan man ved selvsyn se, hvad de går og laver i byens Kunsthus på Ø. Allé 16 i Hadsund.

I stedet for at lave en traditionel udstilling har indehaveren Kiss Jönsson nemlig udfordret Hadsund Handel og dermed byens butikker til at lægge et vindue, eller en plads til rådighed for hendes kursister. Altså én kunstner pr. butik eller forretning.

Både mine kursister og jeg er meget glade for denne mulighed, byen så flot har bakket op om, men nogle er også en smule nervøse, udtaler Kiss.

For de fleste er det jo allerførste gang de udstiller "sig selv", i form af et maleri eller akvarel. Og man skal også huske, at alle er amatører der blot har denne hobby med at frembringe farverig og kreativ kunst på lærred eller papir, og ikke nødvendigvis har planer om at der skal ske mere på dette plan. Dog tror jeg alligevel at publikum bliver overrasket over hvor gode de er, når de ser de nøje udvalgte værker slutter hun.

Kursisterne har modtaget undervisning i kortere eller længere tid hos Kiss Jönsson, der udover at drive Kunsthuset også har sit eget kreative firma: KissArt, hvor hun bl.a. maler direkte på væggene på institutioner, virksomheder eller andre steder, hvor de ønsker en stemningsfuld udsmykning eller måske har brug for adfærdsstyrende kunstneriske input.

Kursisterne kommer udover fra hele Mariagerfjord kommune også fra Randers og Rebild kommune, så en del kører ret langt hver mandag.

Men det ikke kun for at lære eller blive bedre til at male og tegne, at de kommer, fortæller Kiss. Det er også for hyggens og samværet skyld. At mødes med andre der også er fascinerede af kunstens verden. At diskutere kunst generelt, at blive optaget af en farveblanding, at blive inspireret af sidemanden eller at blive vejledt i bestemte penselstrøg så øvelsen lykkedes samt, og ikke mindst, at få nye venskaber er nogle af de mange grunde til at kursisterne kommer igen.

For en af kursisterne, Susan Hamarayan Mortensen, har formålet også været, at blive bedre til at tale dansk, Susan kom til Danmark fra Trinidad for ca. 2 år siden, og bl.a. undervisningen i Kunsthuset har forbedret hendes sprog gevaldig.

Spørger man kursisterne om, hvorfor de søger mod Kunsthuset for at udfolde deres kreative evner, kommer der mange udsagn som, hvoraf nogle er dem er: Altid er der en dejlig atmosfære, ro og harmoni. Ved fordøren står der flag, og kursisterne bliver mødt med levende lys og blomster, det gør én glad, og man føler sig velkommen. Kiss er en dejlig underviser, der forstår at formidle kunst på en kompetent, dejlig og sjov måde.

Der er varme og hygge, en stressfri zone, kompetent vejledning og kritik, anerkendelse, inspiration og opmuntring, små hold, individuel støtte og altid kaffe og kage.

En dejlig og god oplevelse, når andre byder sig til med event til gavn for byens handelsliv og dermed Hadsund Handels medlemmer, siger den aktivitetsansvarlige Jan Vestergaard. - Vi har selv en lang liste af aktiviteter fordelt over hele året, nogle traditionelle og nogle nye, men når der kommer et spændende og utraditionelt tilbud som det, Kiss Jönsson her kommer med, er vi helt klar til at bakke op og 16 butikker/medlemmer har givet tilsagn på at stille vinduesplads til rådighed.

Der vil i hver butik findes en seddel, hvorpå der står hvem der udstiller hvor, og ellers kan man altid på Kunsthusets Facebook side følge med i hvad der sker omkring kunsten i Hadsund.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.