Kvægformand sat på porten

Ny formand for Dansk Blåkvæg regner med, at der kommer en politianmeldelse i denne uge

Lars Thede er blevet bortvist fra kødkvægsforeningen Dansk Blåkvæg - både som formand og som medlem af foreningen. 

Arkivfoto: Ole Iversen

Lars Thede er blevet bortvist fra kødkvægsforeningen Dansk Blåkvæg - både som formand og som medlem af foreningen. Arkivfoto: Ole Iversen

NORDJYLLAND:Kødkvægsforeningen Dansk Blåkvæg har skiftet ud på formandsposten efter mistanke om underslæb i millionklassen.

På et møde i bestyrelsen torsdag 10. august blev Lars Thede, der har været formand for Dansk Blåkvæg i en del år bortvist - både som formand og som medlem af foreningen. I lørdags var der orienteringsmøde i Støvring, hvor medlemmerne fik gennemgået sagen. 31 ud af foreningens 50 medlemmer var mødt op.

"Uregelmæssigheder"

I en pressemeddelelse skriver Dansk Blåkvæg:

»Bestyrelsen havde konstateret meget store uregelmæssigheder i foreningens økonomi, og bestyrelsen havde begrundet mistanke omkring misbrug af foreningens penge i en periode 5 år tilbage.«

Videre hedder det: »Alt regnskabsmateriale for de sidste 5 år er afleveret til et revisionsfirma, som har gennemgået materialet for at skabe klarhed over foreningens økonomi. Det viser sig, at den tidligere formand har begået underslæb mod Dansk Blåkvæg for knap 2 millioner kroner.«

Den tidligere formand Lars Thede, der driver et deltidslandbrug vest for Thisted, er endnu ikke meldt til politiet, men det vil ske i løbet af denne uge, forventer den nye formand, Per Glerup.

Han var førhen næstformand, han bor i Aars, og i det daglige arbejder han på forældrenes gård ved Overlade

- Vi har overladt sagen til et revisionsfirma og til en advokat. Jeg går ud fra, at de i løbet af ugen melder ham til politiet.

Per Glerup fortæller, at man i foreningen i årevis har nøjedes med at have et par folkevalgte revisorer til at godkende regnskaberne. Dansk Blåkvæg var tidligere en ganske lille forening, og det er først de senere år, at omsætningen er steget voldsomt. Sidste år nåede omsætningen op på 3,8 mio.

- Vores økonomi er vokset, og vi havde da også talt om, at vi skulle have et revisionsfirma til at tjekke regnskabet, siger Per Glerup.

Sæd fra Dansk Blåkvæg er blevet uhyre populær i malkekvægsbesætninger, hvor man gerne vil have, at de kalve, der skal opdrættes til slagtning, har noget mere kød. Det gælder f.eks. i mange Jersey-besætningerne, hvor kalvene ellers er for små til, at det kan betale sig at opdrætte dem.

Arbejdsro

Den første gennemgang af de tilgængelige papirer viser ifølge Per Glerup, at den forhenværende formand har overført store beløb til sin egen konto, ligesom der heller ikke er blevet betalt moms på det seneste. Stadig ifølge Per Glerup kontaktede den forhenværende formand Skat og fortalte, at Dansk Blåkvæg ikke længere eksisterede.

- Så har han fået arbejdsro, konstaterer Per Glerup.

Selv om der er forsvundet et større millionbeløb, regner Per Glerup ikke med, at det vil få alvorlige konsekvenser for foreningen. Den har en del penge stående i banken, og den har et stort sædlager, som venter på at blive solgt videre til landmænd.

- Nu skal vi have lidt ro på og arbejde os ud af det her, siger Per Glerup, der ikke lægger skjul på, at det var et chok at opdage, at der var noget galt med foreningens økonomi.

- Lars var en person, alle havde tillid til. Han var den person, der fik flest stemmer på generalforsamlingen. Alle bakkede op om Lars, siger han.

Til NORDJYSKE siger Lars Thede, at han er led og ked ved det hele, men at han ikke har nogen kommentarer til sagen lige nu.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.