Kvinde arvede datters fedme

Forskere finder forklaring på, at fedme kan ”smitte”

Arkivfoto <i>Scanpix Denmark</i>

Arkivfoto Scanpix Denmark

LIVSSTIL:En kvinde i USA har arvet sin datters overvægt efter at have gennemgået en transplantation for at slippe af med en almindelig infektion.

Kvinden på 32 år havde altid været næsten normalvægtig, men på ganske kort tid blev hun næsten sygeligt fed efter at have fået transplanteret afføringsbakterier fra hendes overvægtige datter.

Kvinden led af en tilbagevendende Clostridium difficile infektion, som er en almindelig årsag til antibiotika-relateret diarré, der i alvorlige tilfælde kan være livstruende.

Fækal mikrobiota transplantation (FMT) er en transplantation med afføring fra patienter med en sund tarmflora, der har vist sig som en lovende behandling mod problemet, men tilsyneladende skal man undlade at bruge overvægtige donorer, skriver forskerne i tidsskriftet Open Forum Infectious Diseases.

Transplantationen brugte donorafføring fra kvindens overvægtige, men ellers sunde teenagedatter, og blev indført med koloskopi (kikkertoperation) for at genskabe en sund balance af bakterier i kvindens tarm og kurere hendes C. difficile infektion.

Da kvinden fik transplantationen i 2011 var hendes vægt stabil på små 62 kilo og hendes BMI var 26. Nogenlunde den vægt hun havde haft i det meste af sit voksenliv.

10 overraskende madråd til at slanke dig

16 måneder senere vejede kvinden godt 77 kilo og hendes BMI var 33, hvilket er det kliniske kriterie for fedme. Vægtøgningen varede ved til trods for at hun kom på et kost- og motionsprogram med en overvægt af proteiner. Alligevel vejede hun tre år efter transplantationen godt 80 kilo med et BMI på 34,5, og hun er stadig fed i dag.

- Vi spørger os selv, om der var noget i afføringen, om nogle af disse ”gode” bakterier, vi overførte, kan have haft en indvirkning på hendes stofskifte på en negativ måde, siger dr. Colleen R. Kelly fra Warren Alpert Medical School af Brown University, der har skrevet om tilfældet med dr. Neha Alang fra Newport Hospital i Rhode Island.

Otte skjulte årsager til at din vægt øges

En sådan forbindelse mellem bakterier i mave-tarmkanalen og vægt understøttes af tidligere forsøg, hvor overførsel af tarmbakterier fra fede mennesker til normalvægtige mus har ført til en markant vægtforøgelse. I det lys anbefaler forfatterne i fremtiden, at udvælge afføringsdonorer, der ikke er overvægtige.

Det er dog vigtigt at pointere, at FMT ikke var den eneste mulige årsag til kvindens vægtøgning. Ud over behandling af C. difficile var hun også blevet behandlet med flere antibiotika mod infektion med Helicobacter pylori.

Syv tips til at slippe af med det farlige mavefedt

Andre mulige medvirkende faktorer til kvindens vægtøgning kan være helbredelsen for C. difficile infektionen, genetiske faktorer samt aldring og stress i forbindelse med sygdom. Men stadigvæk havde hun aldrig været overvægtig før, pointerer forskerne.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.