Kvisseldrab: 16-årig skyldig i drab på sin mor

16-årige pige og 29-årig ven er kendt skyldige i landsretten - anklager går efter højere straffe - opdateret kl. 10.19

Arkivfoto: Lars Pauli <i>Lars Pauli</i>

Arkivfoto: Lars Pauli Lars Pauli

KVISSEL:Den 16-årige pige og den 29-årige Bakhtiar Mohammed Abdullah er af landsretten kendt skyldige i drabet på pigens 40-årige mor i Kvissel i 2014.

Dermed har et enigt nævningeting i Vestre Landsret stadfæstet byrettens dom.

Den 16-årige og den 29-årige blev i september 2015 idømt henholdsvis ni og 13 års fængsel for drabet ved Retten i Hjørring.

En dom, begge ankede til landsretten, som nu også har kendt de tiltalte skyldige.

Den 16-årige er ikke fundet skyldig i anklagerens påstand om, at drabet skete på hendes foranledning.

Landsretten udmåler straffen senere torsdag.

Landsretten har lagt vægt på, at begge tiltalte var på gerningsstedet på gerningstidspunktet. Derudover har retten lagt vægt på de tekniske beviser i sagen, blandt andet at den dræbtes blod blev fundet på den 29-årige mands skjorte samt på den 16-åriges strømpe.

Landsretten har i afgørelsen også lagt vægt på de mange skiftende forklaringer fra de to tiltalte, samt den forklaring som den 29-årige afgav kort tid efter drabet, hvor han i detaljer forklarerede, hvordan de to dømte havde begået drabet i forening. En forklaring, der stemmer overens med de tekniske beviser.

Anklager går efter højere straffe

Ifølge anklager Mia Haaning Andersen skal den 16-årige idømmes mellem ni og 10 års fængsel for drabet, mens den 29-årige skal 14 år i fængsel.

Anklageren lagde i sin procedure vægt på, at der var adskillige skærpende omstændigheder ved drabet.

- Der er tale om et voldsomt drab med flere knivstik. Det er et koldblodigt drab over for værgeløst offer i eget hjem, hvor hun burde have følt sig mest tryg. Og der er tale om et planlagt drab. Det har været deres hensigt at dræbe, sagde anklageren.

Selv om der ikke er formildende omstændigheder omkring drabet, og den 16-årige, ifølge anklageren, har dræbt sin mor med koldt blod, så er hendes unge alder i sig selv en formildende omstændighed.

Derfor bør hun idømmes mellem ni og 10 års fængsel, mener anklageren.

Anklageren afviste også, at den 29-årige irakers hårde opvækst i en flygtningelejr kan anses for en formildende omstændighed, og derfor bør han idømmes 14 års fængsel.

Derudover argumenterede anklageren for, at den 29-årige skal udvises af landet for bestandigt.

Påvirket af dårligt miljø

Forsvarer Aksel Groth mener derimod, at den 16-årige højest kan idømmes mellem fem og seks års fængsel for drabet.

Ifølge forsvareren, er den altoverskyggende formildende omstændighed, at den drabsdømte pige lige var fyldt 15 år på drabstidspunktet.

Hun var blevet 15 år to måneder forinden drabet, og forsvareren fremhævede i sin procedure, at der må være meget stor forskel på, om man er i nærheden af 18 år eller 15 år, når man skal udmåle straf til umyndige personer.

Derudover sagde forsvareren, at drabet skete, fordi hans klient fire måneder forinden var havnet i meget dårligt selskab.

- I fire måneder op til hændelsen, var hun i stærk grad påvirket af et dårligt miljø. Hvis hun ikke havde mødt disse personer, var det her jo aldrig sket, sagde Aksel Groth og tilføjede:

- I dag har hun mistet alt. Hele verden, inklusiv hendes tvillingesøster, har vendt hende ryggen.

Forsvarer for den 29-årige, Mads Kjær Jensen, procederede for, at staffen for hans klient skal sættes ned til 10 års fængsel.

Den 29-årige har haft en traumatisk opvækst og er mindre begavet. Da han mødte den 16-årige pige, blev han så forelsket, at hun kunne styre ham, sagde forsvareren i sin procedure.

- Han har blot fulgt ordre, sagde forsvareren.

Der afsiges dom i eftermiddag.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.