Læs ekspertens råd, før du køber sommerhus

Påske er højsæson for sommerhuskøb, og man får meget for pengene lige nu

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

NORDJYLLAND:Påsken er starten på højsæson for sommerhuskøb. Og danskere, der drømmer om at nyde fritiden i et sommerhus, kan få meget for pengene, hvis de slår til lige nu. Det fremgår en af pressemeddelelse fra Købersmægler.dk.

- Der kommer historisk set altid gang i sommerhushandlerne i påsken. Sommerhuse har været et problemområde på boligmarkedet, men nu er vores oplevelse for første gang i mange år, at der er en stigning i gang på sommerhusmarkedet, siger John Wulff, rådgiver og partner i Købersmægler.dk.

En opgørelse fra Boligsiden.dk viser da også, at der er solgt over 300 sommerhuse i januar i år. Det er det højeste sommerhussalg i januar de seneste fem år og otte procent mere end i januar 2015.

En af de vigtigste ting ved et sommerhuskøb er ifølge John Wulff, at sommerhuse skal købes med hjertet. Sommerhuset er et sted, man tager til for at slappe af og nyde friheden. Derfor er det vigtigt, at man mærker efter, om man føler sig hjemme.

- Køber man et sommerhus, har man et fristed hele året rundt, og specielt børnefamilier har glæde af at komme lidt væk. Også til jul, nytår, i vinter- og efterårsferien. Ordet sommerhus skal derfor ikke tages så bogstaveligt. Et godt råd er at gå efter et hus, som er helårsanvendeligt. Det har vi erfaringer med, at man får mest glæde af, forklarer han.

John Wulff er i dag køberrådgiver og partner i Købersmægler.dk, men inden da har han i 15 år solgt sommerhuse. Han giver her otte gode råd til købere, der drømmer om et sommerhus.

1. Hvad skal huset bruges til?

Beslut, hvordan I skal holde ferie i huset. Skal I være der alene i weekenderne i sommerhalvåret, er antallet af soveværelser ikke så afgørende. Skal I bo i sommerhuset hele sommerferien sammen med familiemedlemmer og venner på en gang, er det vigtigt at vælge et hus med sovepladser nok eller med et tilhørende anneks.

2. Hvad må det koste?

Find ud af, hvad I kan låne og sætte jer for, inden I begynder at kigge. Husk, at det tit kan betale sig at bruge friværdien i helårsboligen til at købe sommerhus.

3. Hvor langt må sommerhuset ligge fra helårsboligen?

Det mest fordelagtige sommerhuskøb befinder sig i fornuftig afstand fra helårsboligen. Har I meget mere end en times kørsel, bliver huset ofte brugt alt for sjældent.

4. Hvilken type af hus?

Fritidshuse er en dyrere investering end det typiske sommerhus, til gengæld kan det bruges året rundt og dermed også danne feriebase i vinterhalvåret. En anden væsentlig fordel ved fritidshuse er, at huset kan lejes ud i de uger, hvor I alligevel ikke er der. Alternativet til det måske dyrere, moderne fritidshus er at vælge et klassisk og noget ældre ”farmor sommerhus”, der er bygget til at kunne bruges fra påske til efterårsferien.

5. Hvilket område skal sommerhuset ligge i?

Hvis I finder det rigtige område i en fart, har I gjort jer selv en stor tjeneste. Find ud af, hvad der er rigtigt for jer ved at besøge nogle udvalgte sommerhusområder og mærk så godt efter. Overvej, hvor tæt I skal være på badestrand, skov og indkøbsmuligheder. Der kan desuden være store forskelle på udgifterne til grundejerforening og andre faste udgifter alt efter, hvilket område I ønsker at købe i.

6. Kan I selv lave noget på huset?

Er I velsignet med en handyman, kan I nå utrolig langt med et gammelt træhus. Det kan have afgørende betydning for, hvad I kan få råd til. En del ældre huse, som fx har haft de samme ejere længe, skyldes der meget lidt eller slet ingenting i. Her kan I muligvis lave en god handel, specielt hvis der skal arbejdes lidt på huset, som kan give god mulighed for et prisnedslag.

7. Hvad skal I bruge grunden til?

Skal I have en prydhave eller naturgrund? Jeres ønsker er afgørende for, hvor stor grunden bør være, og hvor langt væk I kan bo fra sommerhuset. I kan komme langt med en lokal ”havemand”, hvis I ikke stiller store krav til haven. Men skal I dyrke haven i mere avanceret omfang, er det mest optimalt med en kort transporttid, så I kan komme der tit. Når I er ude at se på grunden, så læg også mærke til nabogrunden og specielt højden på træerne. En nabo der har ladet sine træer vokse meget højt kan betyde, at I får begrænset sol til jeres have og terrasse. Det kan være en god idé at tage en snak med naboen, inden I afgør, om I skal slå til.

8. Hvad med klimaet?

Ekstremt vejr har været i fokus de seneste år. Som sommerhusejer kan det være svært at se til huset, hvis en storm har raset eller området har været ramt af stigende vandstand. Tjek derfor jeres drømmeområde ud, inden I køber. Når I har købt, er det klogt at alliere sig med en fastboende, der kan gå ture om jeres hus og tjekke, at alt er godt, når I ikke er det. Det er i øvrigt også altid en god idé i forhold til indbrud.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.