Giver lokalplaner borgerne rettigheder?

Der er planer om at bygge et stort botilbud til voksne handicappede oven for Vibedal i Thisted, på det vestlige hjørne af Vibedalvej / Fårtoftvej. <i>Arkivfoto: Bo Lehm</i>

Der er planer om at bygge et stort botilbud til voksne handicappede oven for Vibedal i Thisted, på det vestlige hjørne af Vibedalvej / Fårtoftvej. Arkivfoto: Bo Lehm

DEBATINDLÆG: I foråret 2022 vedtog Thisted kommunalbestyrelse (27 for, 0 imod) en principbeslutning om at bygge institution på den nordvestlige del af Vibedalgrunden. I april offentliggøres plejeboligplanen med forslag til at bygge endnu en institution på grunden og der afholdes borgermøde 21.4. Primo maj blev der indsendt 75 kommentarer - i alt 179 sider til kommunen. Det var hovedsagelig indsigelser mod lukning af Kastaniegården og Solhjem samt byggeri på Vibedalgrunden.

Til kommunal­bestyrelsesmødet 28.6.22 vedlægger Forvaltningen en summarisk oversigt som bilag. Social, Sundhed og Kulturudvalget giver bl.a. disse kommentarer: bygning af nyt plejecenter i Snedsted og Østerild er en mulighed. Om Vibedalgrunden konkluderes, at den har en størrelse, der på sigt potentielt kan rumme andre projekter i tilknytning til plejecentrene.

På mødet er der et bilag, hvor kommunen undersøger 7 alternative placeringer i Thisted af handicapcenter og plejecenter. Konklusionen fra forvaltningen er, at Vibedalgrunden er mest oplagt. Notatet virker konstrueret til formålet og andre muligheder afvises, fordi det kræver for meget arbejde i Forvaltningen. Det virker underligt, at der i beskrivelsen af Thyparken henvises til en lokalplan, som ikke omfatter dette område. Derudover nævnes helikopterstøj og lugtgener fra minkfarme, som et problem.

Alt i alt vedtager kommunalbestyrelsen (14 for, 13 imod) en tidsmæssigt reduceret plejeboligplan og bygningen af plejecenter rykkes frem til 2023.

Den 12.9.22 kunne jeg i Nordjyske læse, at følgegruppen for byggeriet af handicapcenteret havde holdt møde vedr. byggeri på Vibedalgrunden. I artiklen understreges: ”det ligger fast, at der arbejdes videre hen imod, at de handicappede borgere kommer til at bo på den valgte placering i Thisted Østby”. Der skal være en formel høring og borgermøde. I artiklen står også: ”andre placeringer vil kræve ekstra planlægning”.

Min holdning er: Viderefør østbyens eneste større grønne område i henhold til nuværende lokalplan og med baggrund i den helhedsplan kommunen udarbejdede i 2005. Brug forvaltningens ressourcer på udvidelse af plejecentrene i Snedsted/Østerild og planlæg bygning af handicapcenter i Thyparken. Det ligger ganske tæt ved andre faciliteter, som beboerne anvender i dagligdagen.

I mange andre byer ser man også at politikere og embedsmænd ændrer lokalplaner trods massive protester.

Er der landspolitikere der vil arbejde for at lokalplaner giver borgerne rettigheder?

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.