Landbrugsforlig i EU redder kvægbruget

Fødevareminister Mette Gjerskov (S) kalder aftalen ”et kludetæppe af godt og skidt”, men glæder sig over at mælkeproducenternes eksistens er sikret

Aftalen om EUs landbrugspolitik er i hus - kvægbrugerne slap billigere end frygtet. Arkivfoto: Henrik Louis

Aftalen om EUs landbrugspolitik er i hus - kvægbrugerne slap billigere end frygtet. Arkivfoto: Henrik Louis

BRUXELLES:Efter halvandets døgns forhandlinger indgik EU’s landbrugsministre kort før midnat tirsdag aftale om en reform af den fælles landbrugspolitik. Den skal nu forhandles med Europa-parlamentet.

En af de danske mærkesager har været spørgsmålet om fordeling af støtten indenfor hvert land. Her havde Kommissionen lagt op til en fordeling, der ville indebære dramatiske indtægtsforskydninger mellem danske landmænd, og som kunne rive gulvtæppet væk under de danske mælkeproducenter. Men det har Mette Gjerskov og hendes EU kolleger haft held til at afværge.

- Der er faldet en meget tung sten fra mit hjerte nu, hvor vi er landet på en aftale, hvor fordelingen mellem landmænd holder sig under to procent. Det sikrer eksistensgrundlaget for de danske mælkeproducenter. Det er en udfordring, jeg har været meget opmærksom på under hele forhandlingsforløbet, siger Mette Gjerskov.

Grøn omstilling

Aftalen i ministerrådet betyder også forbedrede muligheder for at yde støtte til investeringer med gavnlige effekter på miljø og klima. Støtten til sådanne projekter øges betydeligt, da der kan opnås et EU tilskud på 75 pct.

- Den grønne omstilling er et andet af mine hjertebørn, som vi har fået tilgodeset med muligheden for 75 pct. EU finansiering til grønne investeringer, siger fødevareministeren.

Et led i reformen er også, at 30 pct. af den direkte landbrugsstøtte vil blive betinget af, at landmanden overholder nogle grønne krav. Blandt andet skal i første omgang fem pct. – med mulighed for en stigning til syv pct. - af landbrugsjorden udlægges til miljøfokusområder, dvs. natur- brak eller randzoner.

Betaling for miljøvenlige tiltag

En anden af reformens nyskabelser er indførelsen af engangsbetaling for frivillige miljøvenlige tiltag:

- I fremtiden får landmanden mulighed for at langtidsplanlægge miljø- og klimavenlige tiltag og at få hele støttebeløbet udbetalt på én gang. Det er en kæmpe fordel. Både fordi det giver en sikkerhed i planlægningen og fordi det er en byrdelettelse for den enkelte landmand. Desuden er det også en administrativ forenkling for systemet, siger Mette Gjerskov.

Markedsorientering

Hvad angår arbejdet med fortsat markedsorientering af det europæiske landbrug, er Mette Gjerskov til gengæld skuffet:

- Jeg havde gerne set en fortsættelse af den markedsorientering, der har været en rød tråd i reformeringen af landbrugspolitikken de seneste mange år. Det er beklageligvis ikke lykkedes, siger hun.

Nu skal det irske formandskab i EU nu forhandle med Europa Parlamentet om aftalen. Formandskabets forhåbning er at nå frem til en fælles beslutning mellem Ministerrådet, Kommissionen og Europa-parlamentet i juni.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.