Landmænd står til milliardtab

Jens Rohde (V) vil kalde til nordjysk stormøde om konsekvenser af EU’s ny landbrugspolitik

Europaparlamentsmedlem Jens Rohde (V) er dybt bekymret over udsigten til en re-nationalisering af landbrugsstøtten. I den kamp vil danske landbrug og følgeerhverv tabe, advarer han. Arkivfoto <i>Scanpix Nordfoto</i>

Europaparlamentsmedlem Jens Rohde (V) er dybt bekymret over udsigten til en re-nationalisering af landbrugsstøtten. I den kamp vil danske landbrug og følgeerhverv tabe, advarer han. Arkivfoto Scanpix Nordfoto

BRUXELLES:Dansk landbrug risikerer at tabe konkurrenceevne for milliardbeløb, hvis en omlægning af EU’s fælles landbrugspolitik bliver realitet - hvad meget tyder på, skriver NORDJYSKE Stiftstidende.

- Det bliver en katastrofe for erhvervet og vil koste uoverskueligt mange danske arbejdspladser, advarer medlem af Europarlamentet Jens Rohde (V).

Omlægningen kan nemlig give de enkelte medlemslande adgang til at yde national landbrugsstøtte ved at tillade overflytning af midler fra støtten til udvikling af landdistrikter til den egentlige erhvervsstøtte.

National landbrugsstøtte - en konkurrence mellem statskasser så at sige - har hidtil været i strid med EU’s principper, men en aftale mellem stats- og regeringscheferne i begyndelsen af februar åbnede for et brud hermed. Nu forsøger Jens Rohde at få samlet et flertal i parlamentet imod denne nye ”fleksibilitet” mellem søjlerne.

- Men det bliver svært, advarer han.

- Nu må et samlet erhvervsliv få regeringen til at forstå, hvad der sker, hvis ikke dansk landbrug bliver kompenseret for konkurrenceforvridningerne. Derfor vil jeg og Venstres Europaudvalg i Nordjylland indkalde til et stormøde på tværs af kommuner, erhvervsbrancher, arbejdsgivere og fagforeninger, siger han.

Alvorlig sag

Tidligere medlem af Europaparlamentet, nordjyske Niels Busk (V), der stadig følger udviklingen i EU tæt, bekræfter alvoren i dét, der er undervejs, selvom han ikke mener, at løbet er kørt endnu.

- En række lande er klar til at støtte deres eget landbrug. Dog ikke Danmark, hvor målsætningen tværtimod er at få fjernet landbrugsstøtten helt, bemærker han.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.