Lang ventetid hos øjenlæger i Vendsyssel

Busteds klinik i Frederikshavn er lukket

Det er lettere at trække øjenlæger til Aalborg, og derfor kan det blive aktuelt at flytte ledige ydernumre fra Vendsyssel til Aalborg.

Det er lettere at trække øjenlæger til Aalborg, og derfor kan det blive aktuelt at flytte ledige ydernumre fra Vendsyssel til Aalborg.

FREDERIKSHAVN:Vendelboer med synsproblemer gnider øjnene en ekstra gang, når de ser ventetiden for at komme til øjenlæge nord for Limfjorden.

For ikke-akutte patienter er ventetiden nu mellem halvandet og to år hos de kun fire tilbageværende øjenlæger i landsdelen.

I Frederikshavn har Niels Busted for nylig lukket sin klinik, og sidste år mistede Brønderslev sin øjenklinik.

To af seks ”ydernumre” i Vendsyssel er dermed ubesatte.

De lange ventetider er på dagsordenen, når forretningsudvalget i Region Nordjylland holder møde tirsdag og også på et møde med øjenlæger i regionen senere samme dag.

For det er svært at motivere øjenlæger til at overtage ledige ydernumre nord for Limfjorden.

Per Larsen (K), medlem af forretningsudvalget, mener, at en del af problemet kan henføres til regionens honorering af øjenlæger.

- Nogle øjenlæger producerer ikke voldsomt meget, fastslår han.

- Men det er et frit erhverv, så det bestemmer de selv.

I stedet vil han ændre systemet, så regionen tilskynder de mest produktive til at yde mere. Det skal ske ved at justere på honorarerne for for eksempel grå stær operationer.

- I dag er der loft over den enkelte øjenlæges omsætning. En produktiv øjenlæge straffes med reduceret betaling for ekstra operationer. Hvis vi i stedet honorerer efter antallet, tilskynder vi den enkelte øjenlæge til at udføre flere operationer.

Også behandlinger af efterstær kan rationaliseres og frigøre kapacitet på sygehusene.

- I dag bliver øjenlægerne ikke honoreret for efterstær behandling i forbindelse med kontrolundersøgelser, siger Per Larsen,

- Selv om behandlingen kun tager få minutter, henviser øjenlægen ofte patienten til sygehus. I praksis ofte til Thy-Mors, fordi ventetiden er kortest der.

- Så der er mulighed for at øge effektiviteten, forbedre servicen for patienterne og samtidig nedbringe ventetiden ved at skrue på håndtagene, siger Per Larsen.

Hvis de ledige ydernumre i Vendsyssel ikke bliver afsat, kan det blive aktuelt med nye øjenlægepraksisser i Aalborg for at få ventetiderne ned.

- Det er lettere at trække øjenlæger til Aalborg, og jeg foretrækker at flytte ledige ydernumre til Aalborg, hvis alternativet er to ubesatte i Vendsyssel, siger Per Larsen.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.