Dorf

Lap på lap på Møllegården

I gamle dage blev intet smidt væk

Børnene skal høre om gamle dages sparekrav. Privatfoto

Børnene skal høre om gamle dages sparekrav. Privatfoto

DORF:Tøj med lapper over det hele. Redskaber med nye håndtag og en fryser, der blev brugt i årtier. Sådan nogle genstande har Museerne i Brønderslev Kommune i sin samling.

Det var nemlig utænkeligt at smide sine slidte ting ud ”i gamle dage.”, og af den grund har museerne mange slidte gamle genstande i sin samling. Derfor er det oplagt, at museerne deltager i Bæredygtighedsfestivalen i Brønderslev, og i den anledning har museerne også gjort genbrug til temaet for dets børnearrangement på Dorf Møllegård i efterårsferien.

På møllegården smed møllerfamilien ikke noget ud, og det kan børn og andre interesserede opleve tirsdag 13. oktober klokken 13.30-15.30.

Ligesom på andre alle gårde ”i gamle dage” var møllerfamilien selvforsynende, og alt blev brugt, indtil det var slidt op - også selv om det var blevet umoderne.

- Derfor har møllegården f.eks. stadig sin fryser fra 1950’erne. Møllerkonen bagte gerne én gang om måneden, og når brødet var muggent sidst på måneden, gled det ned alligevel, fortæller museumsinspektør Lykke Olsen.

- Når bondekonen f.eks. slagtede grise på gårde tidligere, brugte man hjernen til vognsmørelse, og det gjorde de sikkert også på Møllegården.

- Børnene hører denne dag om selvforsyning på møllegården, kommer på jagt efter de gamle ting i stuehuset og slutter af med at lave en spareret på det gamle gaskomfur.

Arrangementerne er gratis for børn, men voksne skal betale entré.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst