Lav tysk løn truer danske job

- Pas på, at Danmark ikke får samme udvikling som Tyskland, advarer nordjysk EU-parlamentariker

Forsøget hos Danish Crown på at finde en model, der kan redde danske job, kan blive en trussel mod den danske model på arbejdsmarkedet, mener politiker.Arkivfoto

Forsøget hos Danish Crown på at finde en model, der kan redde danske job, kan blive en trussel mod den danske model på arbejdsmarkedet, mener politiker.Arkivfoto

BRUXELLES:Østeuropæiske lønninger og migrantarbejder-vilkår på tyske slagterier er en af de stærke udfordringer for både de ansatte på Danish Crown og for samfundet, skriver NORDJYSKE Stiftstidende.

Ifølge det tyske slagteriarbejderforbund, NGG, er under halvdelen af de beskæftigede på tyske slagterier ansat af virksomheden.

Hovedparten af arbejdet udføres af østeuropæere fra arbejdsformidlingsfirmaer - såkaldte kolonne-arbejdere - til langt under 50 kroner i timen.

Det nordjyske medlem af Europaparlamentet Ole Christensen (S) roser medarbejdere og arbejdsgiver på Danish Crown for forsøget på at finde en model, der kan redde danske job, men han ser med blandede følelser på tillidsfolkenes tilbud om lønnedgang.

- Man kan godt være nervøs for, at det spreder sig, og om vi kan opretholde en dansk model med overenskomster, hvor man kan leve af sin løn, siger han.

- Vi skal passe meget på ikke at få en udvikling som på det tyske arbejdsmarked, advarer han.

- Her er lønnen i mange brancher, blandt andet på slagterierne, helt nede på tre-fem euro i timen (22-37 kroner), og stort set ingen fagforeninger kan længere håndhæve deres overenskomster. Man ser et helt anarkistisk område komme op, hvor virksomhederne dyster på at få så lav en løn som muligt, og det er en meget svær spiral at komme ud af, siger han.

Ole Christensen hæfter sig ved, at kansler Angela Merkel (CDU) ikke ønsker at indføre minimumslønninger, mens Socialdemokraterne i valgkampen kræver 8,50 euro i timen (63 kroner). Selv det forekommer ham meget lavt.

Udviklingen på det tyske arbejdsmarked forstærkes yderligere af den særlige minijob-ordning, hvor loftet er 450 euro (knap 3500 kroner) om måneden. 7,5 millioner tyskere menes at arbejde på disse vilkår.

- Tyskland kan som Europas rigeste land ikke være bekendt at lade nogen arbejde til sådanne sultelønninger og på den måde udkonkurrere arbejdspladser i udlandet, erklærer Ole Christensen.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden