Kun statsministerens ansvar i Minksagen er efterladt uafklaret
Mette Frederiksen vildledte groft, men vi ved stadig ikke, om hun dermed brød loven. Minkskandalens omfang er voldsommere, end de fleste nok havde forestillet sig

Mette Frederiksen har åbent og ærligt flyttet magt fra ressortministerier til Statsministeriet. Men med magt følger ansvar, skriver ansvarshavende chefredaktør Karl Erik Stougaard i dagens leder. Foto: Lars Pauli
LEDER:Ifølge Minkkommissionen gjorde statsminister Mette Frederiksen sig skyldig i grov vildledning, da hun beordrede alle mink slået ned.
Hun vidste dog ikke, at ordren var ulovlig. Den grove vildledning var med andre ord uagtsom.
Ifølge ministeransvarsloven er grov uagtsomhed strafbart.
Den logiske følge af ovenstående ligger lige for.
En advokatundersøgelse magen til den, der førte til rigsretssagen mod tidligere udlændingeminister Inger Støjberg, må klarlægge, om statsministeren har brudt loven.
Det er et spørgsmål, som Minkkommissionen ikke havde til opgave at besvare. Derfor blæser det stadig i vinden, og derfor er der brug for at få undersøgt en gang for alle, om Mette Frederiksens grove vildledning falder ind under bestemmelserne for grov uagtsomhed.
At lade et så ætsende spørgsmål stå ubesvaret, er ikke i nogens interesse. Heller ikke statsministerens. Det vil i længden undergrave tilliden til hende, men endnu mere bekymrende kan det undergrave befolkningens tillid til selve statsministerhvervet som institution.
Det er ikke mindst på Mette Frederiksens egen foranledning, at Statsministeriet i de senere år har påtaget sig mere magt på bekostning af ressortministerierne. Med magt følger ansvar, og at ansvaret for den ulovlige ordre også ligger i Statsministeriet, efterlader Minkkommissionen ingen tvivl om.
Den skriver i sin rapport, at departementschef Barbara Bertelsen, statsministerens nærmeste medarbejder, har begået tjenesteforseelser af en sådan grovhed, at hun står til en tjenestesag. Dermed er landets øverste embedsmand reelt fældet af skandalen.
Foreløbig er det dog kun de borgerlige partier, der kræver en advokatundersøgelse af statsministeren. Men hvis regeringens støttepartier mener deres mange lovprisninger af det danske demokrati alvorligt, må de nødvendigvis bryde med regeringen i denne sag.
Enhedslisten har ikke overraskende allerede fredet Mette Frederiksen. SF og De Radikale tager sig en tænkepause.
Imens lyder der fra især det radikale bagland et ønske om, at partiets folketingsgruppe sætter hensynet til lov og folkestyre over indflydelse og mulige ministerbiler.
Forhåbentlig fanger den radikale top også omfanget og alvoren af minkskandalen. En skandale, som i øvrigt har kostet samfundet 25 milliarder kroner.
Svigtet hos ministre og deres embedsværk er voldsommere, end vel de fleste havde forestillet sig. Minkkommissionen anbefaler, at i alt ti embedsmænd drages til tjenstligt ansvar, herunder rigspolitichefen, og tidligere fødevareminister Mogens Jensen udstilles som en – ja, undskyld udtrykket – løgnhals.
Det er et uskønt. Hele forløbet har været uskønt. Nu har Minkkommissionen med befriende klarhed slået fast, at nogen kan holdes ansvarlig.
Kun statsministerens ansvar er efterladt uafklaret. Det holder ikke.
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.