Hvordan bruger vi 0,5 procent af bruttonationalproduktet smartest?

Smal verdensklasse eller bred normal

Tom Bue. <i>Foto: Torben S Hansen</i>

Tom Bue. Foto: Torben S Hansen

Danmark skal hvert år fra 2024 til 2033 bruge flere penge på forsvarsbudgettet, så vi til sidst når de 2 procent vi egentligt allerede skulle bruge som medlem af NATO. Samtidig skal vi til sommer stemme om Danmarks forsvarsforbehold i EU. Der lægges altså op til at det nu er slut med at køre på to gange børnebillet.

”De sidste ti dage har verden ændret sig” lyder det fra Statsministeren. Spørgsmålet er, om ændringen ikke har været undervejs ganske længe. Rigtigt er det dog, at vi nu ser resultaterne i ganske komprimeret form.

Med en horisont der hedder 2033, foregår optrapningen i forsvarsbudgettet dog noget mere adstadigt.

En interessant overvejelse er så, hvordan pengene bruges bedst. Skal Danmark bygge et bredt værn efter klassisk opskrift? Eller skal man benytte lejligheden i det økonomiske gearskifte til at sætte en spidskompetence-strategi?

Som lille nation kunne det godt give mening at vælge et område at blive specialister i, hvis vi skal indgå i et større forsvarssamarbejde. Vi kunne for eksempel udnytte vores høje teknologiske kompetencer og vidensniveau til at blive specialister i cyber-warfare, elektroniske efterretningsindsamling eller specialoperationer. At blive verdensklasse-gode til nogle få ting fremfor normalt-gode til mange ting.

Ovenstående skal ikke læses som en kritik af det nuværende forsvar, som i mange sammenhænge leverer høj standard under ikke altid lige lette kår. Men når vi nu står med 0,5 procent af bruttonationalproduktet i hånden, så giver det mening lige at overveje en ekstra gang: Hvordan bruger vi dem bedst?

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.