Nordjyske mener: En sovende teenager er en klog teenager

Verden kan blive bedre, men det kræver, at vi trykker snooze

Som kæmpe B-menneske med tillært vækkeur, en konstant nysgerrighed og en reel tro på, at vi endnu ikke har nået civilisationens tinde, er dagens lederskribent klar til at lade teenagerne trykke snooze. <i>Foto: Lars Pauli</i>

Som kæmpe B-menneske med tillært vækkeur, en konstant nysgerrighed og en reel tro på, at vi endnu ikke har nået civilisationens tinde, er dagens lederskribent klar til at lade teenagerne trykke snooze. Foto: Lars Pauli

Det er et eksempel til efterlevelse. Ganske enkelt. Nogen med mulighed for at gøre noget, lytter til ny viden på deres område og beslutter sig for at prøve det af. Og det viser sig ovenikøbet at virke.

Det er ledelsen på Skallerup Friskole, som har opført sig eksemplarisk. De hørte om forskning, der viste at teenagere på grund af den store ombygning i frontallapperne og kroppen generelt, ganske enkelt ikke er skabt til at sove før midnat. Det er blandt andet noget med melatonin-niveauer, der omrokerer deres døgnrytme. Derfor er de tilsvarende dårlige til at møde tidligt og ikke mindst få noget fornuftig læring ud af det. Skolen besluttede derfor efter sommerferien at forsøge sig med, at eleverne skulle møde kl. 08.50 i stedet for kl. 08.10.

Det helt rigtige, hvis man spørger den mangeårige søvnekspert, Mikael Rasmussen. For lidt søvn vil nemlig påvirke stemningsleje, humør og sociale kompetencer. Men det påvirker også elevernes evne til at suge viden til sig. Ifølge ham kan en times mindre søvn i tre dage sammenlignes med, at man går to klassetrin ned i læringspotentiale og kan aflæses i eksamenskaraktererne.

Skallerup Friskole er ikke de eneste, der har afprøvet ideen. På landsplan har flere skoler, efterskoler og gymnasier eksperimenteret med senere mødetider for de teenagehjerne-ramte unge. Resultaterne har været gode.

Formand i børne-, fritids- og undervisningsudvalget i Hjørring Kommune, Gry Bruun Nielsen, ser da også potentiale i Skallerup Friskoles ordning med senere mødetider, men peger på, at folkeskolerne ikke har samme frihedsgrad, som en friskole har. Systemet, ikke.

Søvn er generelt ikke noget man skal underkende, heller ikke som voksen. Det er vigtigere end både sund kost og motion og ledere, der sover for lidt, bliver både dårligere og ude af stand til at se dette, som vi har dækket på Vigeur.

Som kæmpe B-menneske med tillært vækkeur, en konstant nysgerrighed og en reel tro på, at vi endnu ikke har nået civilisationens tinde, kan denne lederskribent kun hylde ideen. Altså ikke bare de senere mødetider for teenagere, men også den overordnede ide: At vi er åbne overfor ny viden og eksperimenter for at se om vi kan gøre verden lidt bedre.

Det slår mig som ganske arrogant at bilde sig ind, at vi netop nu – i vores tidsalder – har nået toppen af løsninger. "Ingen grund til at lave noget om her, passér gaden, der er ikke noget at se." Ikke at være åben overfor nye, måske bedre løsninger er det samme som at sige, at alt er perfekt. Det kræver ikke en breaking bjælke at konstatere, at alt ikke er perfekt.

Hvordan går det så i Skallerup? Ja, selvom det er succesfuldt, er forsøget stoppet. Busserne passer ikke med ideen og så giver det kun mening for den del af eleverne, der går eller cykler.

Verden var ikke klar til forbedring. Lad os sørge for, at den bliver det.

Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Nordjyskes holdning.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.