Nordjyske mener: Et stærkt hold af hænder griber Sæby

Uheldigvis har vi i Nordjylland stor erfaring med massefyringer - heldigvis siger erfaringen, at det bliver godt igen

Karen Edelmann Keinicke, chefredaktør. <i>Foto: Lars Pauli</i>

Karen Edelmann Keinicke, chefredaktør. Foto: Lars Pauli

LEDER:Det er ikke en disciplin, man som udgangspunkt ønsker at være ekspert i.

Men efter at den triste nyhed om lukningen af Nordjyllands næststørste virksomhed målt på antal ansatte ramte torsdag, kommer ekspertisen nu Nordjylland til gode.

Når Danish Crown lukker og slukker i Sæby, mister byen 800 arbejdspladser. Hvis dét tal i sig selv ikke virker katastrofalt nok, kan man sammenligne med byens samlede indbyggertal, som er på under 9000. Og så samtidig huske på, at Sæby ligger i Frederikshavn Kommune, som ikke er uvant med tab af arbejdspladser.

Det er uomtvisteligt et voldsomt slag for Sæby, og det kræver en stor og målrettet indsats, hvis massefyringen ikke skal sætte sig som stagnation i lokalområdet.

Derfor er det stærkt at følge, hvordan flere parter tydeligvis har tænkt sig at løfte i flok.

Allerede på dagen hvor Danish Crown meldte ud, at de 800 slagteriarbejdere skal finde et andet sted at arbejde, gik systemet i gang: Fagforeningen, arbejdsgiverforeningen og Danish Crown har tilkendegivet, at de vil lave en indsats for at få så mange som muligt videre i andet job eller i uddannelse. Og Frederikshavn Kommune med borgmester Birgit Hansen (S) i spidsen står også klar til at stille sin kompetence til rådighed.  

Erfaringen viser nemlig, at når samarbejdet mellem alle parterne fungerer, og man simpelthen rykker indsatsen for at finde arbejde til de fyrede ind på selve virksomheden, så kan man opnå imponerende resultater.

Dén erfaring kommer fra en række af større fyringsrunder i landsdelen, hvor det rent faktisk er lykkes at få fyrede godt videre. 

Der er heldigvis også det lyspunkt, at arbejdsmarkedet i hele landet fortsat er brandvarmt. Helt friske beskæftigelsestal viser, at antallet af lønmodtagere fortsat vokser, og at arbejdsmarkedet i februar måned, som er de nyeste, man har adgang til, igen satte rekord. 

Identitetstabet, der ligger for en by i at sige farvel til en hæderkronet virksomhed, og skuffelsen over Danish Crowns fravalg af Nordjylland forsvinder ikke foreløbig.

Men for de mennesker, der er blevet fyret, er det vigtigste, at alt det træder i baggrunden, og at parterne arbejder bedst muligt sammen om at få dem godt videre i tilværelsen. Og her tyder meget på, at det for langt størstedelen kan blive godt igen.

Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Nordjyskes holdning.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.