Uro i verden: Oplagt at gøre Nordjylland til produktionsland

Virksomheder retter i stigende omfang blikket mod muligheden for at producere mere i lokalområdet og gøre sig mindre sårbare over for verdens usikkerheder. Det giver god mening

Det vil være oplagt og til gavn for både erhvervsliv og lokalområder at lægge mere produktion lokalt, skriver Jens Peter Svarrer, chefredaktør hos Nordjyske. <i>Foto: Torben Hansen</i>

Det vil være oplagt og til gavn for både erhvervsliv og lokalområder at lægge mere produktion lokalt, skriver Jens Peter Svarrer, chefredaktør hos Nordjyske. Foto: Torben Hansen

Hjørring og Novo Nordisk rimer ikke ligefrem på hinanden.

Men de to klinger til gengæld rigtig godt sammen. 

Det stod klart mandag formiddag, da medicinalkoncernen tog første spadestik til en ny fabrik i Hjørring. Gennem 34 år har Novo Nordisk allerede pakket nåle og nu pen-kanyler til insulin i det nordjyske.

Men et stigende behov for medicinering af mennesker med diabetes verden over har skabt grobund for at øge produktionskapaciteten. Det betyder nybyggeri af 5600 kvadratmeter fabrikshal til en pris på 562 millioner kroner og med op mod 400 ansatte.

Satsningen modtages naturligvis med kyshånd lokalt og i hele Nordjylland. Byggeriet giver travlhed hos lokale entreprenører og håndværkere. Arbejdspladserne appellerer til nordjyderne i bred forstand, og der er udsigt til gode skattekroner i flere kommunale kasser.

Samtidig taler fabriksbyggeriet ind i en interessant trend i erhvervslivet: Virksomheder fokuserer i stigende omfang på mulighederne for at producere i nærområdet. Det er ikke længere kun billigste produktion, der er afgørende, men derimod parametre som leverancesikkerhed og garanti for høj kvalitet.

Tendensen har Nordjyske tidligere sat fokus på. Vi har for nylig talt med Aalborg-virksomheden Vermund Larsen A/S - kendt som Vela - som har trukket produktion af vigtige komponenter hjem for at blive mindre afhængig af leverandører, usikre forsyningskæder og eksploderende fragtpriser som følge af coronaepidemien, krig og anden uro.

I den forbindelse slog Claus Starbæk, områdedirektør i Sydbank Aalborg, fast, at mange små- og mellemstore virksomheder netop oplever at være påvirket negativt af skrøbelige globale forsyningskæder, hvorfor flere genovervejer deres strategi på området.

Der ligger som nævnt mange gode argumenter for at trække produktionen hjem - også til Nordjylland. 

Godt nok er arbejdskraften dyrere sammenlignet med Fjernøsten, men pengene kan hurtigt være tjent ind på overskuelighed, garanti for høj kvalitet og færre bump på vejen, når det gælder logistik og leverancer.

Kort sagt så handler det om at blive mindre sårbar over for alle de ting, der ikke kan styres, og i stedet tage kontrollen over alt det, der kan styres. Og dermed få bedre hold på sin forretning.

Og udover fordelene for virksomhederne, de gavnlige effekter for lokalområderne, så ligger der også en miljømæssig fordel i at producere lokalt og begrænse trafikken af alskens varer over sø og land.

Så sæt bare endnu mere fut i det nordjyske som produktionsland.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden