Leje fra turister giver tilskud til studiebolig

Man kan godt hente 25.000 kroner om året på den måde

Der kan være penge at hente, hvis man lejer sin lejlighed eller sit hus ud, når man selv er på ferie.Arkivfoto: Lars Pauli <i>Foto: Torben Hansen</i>

Der kan være penge at hente, hvis man lejer sin lejlighed eller sit hus ud, når man selv er på ferie.Arkivfoto: Lars Pauli Foto: Torben Hansen

AALBORG:Man må sno sig i disse dage, hvis man vil finde en studielejlighed, der er til at betale. Og tænker man ud af boksen, er der mange muligheder for at få økonomien i studielejligheden til at hænge sammen. Man kan eksempelvis leje boligen ud via portaler som airbnb.dk, hvor private lejligheder udlejes på dagsbasis, lyder det fra Boligsiden.dk.

- Der er mangel på små, billige lejligheder, og har man svært ved at få økonomien til at hænge sammen i en dyrere model, kan man overveje at få ekstra indtægter ved at udleje boligen via portaler som airbnb, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Hun påpeger, at det giver en frihed i forhold til almindelig udlejning af et værelse, da man kan leje hele boligen ud, når man alligevel selv er bortrejst, og ellers har lejligheden for sig selv.

- Og selvom de færreste studerende rejser syv uger om året, så kunne det jo være, at de holdt ferie hos nogle venner eller forældre, nævner Birgit Datez

Sådan fungerer udlejningen

På portalen airbnb.dk kan private leje hele eller dele af deres boliger ud. Hele lejligheder i København lejes typisk ud for mellem 500 og 1500 kroner pr. nat afhængig af stand, størrelse og beliggenhed. Får man lejet sin lejlighed ud til 500 kroner pr. nat i syv uger om året, svarer det til en årsindtægt på 24.500 kroner, eller 2000 kroner ekstra pr. måned til den, der ejer lejligheden.

Man kan skattefrit udleje sin lejlighed op til en grænse på 1,33 procent af lejlighedens værdi, dog mindst 24.000 kroner. Alt derover beskattes som kapitalindkomst. Bundfradraget for andelsboliger svarer til 2/3 af den årlige boligafgift. Se nærmere på Skats hjemmeside, hvor der også er beregningseksempler.

Du må ikke drive hoteldrift

Der er intet til hinder for, at man udlejer sin lejlighed, når man selv er bortrejst, men der er en fin linje mellem udlejning og hoteldrift.

- Der var sidste år diskussion om, hvorvidt en sådan udlejning var i strid med boligreguleringsloven og formelt set krævede tilladelse fra kommunen. Men så længe der ikke er tale om hoteldrift, og man blot udlejer sin lejlighed i op til seks-syv uger om året i forbindelse med ferieafholdelse, er der ikke noget formelt galt i det, siger Kristian Dreyer, der er partner hos Svejgaard Galst Qwist Advokatselskab, og fortsætter:

- Det vil ikke være en overtrædelse af boligreguleringslovens regel om, at lejligheden skal anvendes til helårsbolig. Selv beboere af helårsboliger må have lov til at tage på ferie og leje boligen ud, mens de er væk, siger Kristian Dreyer.

Snak med boligforeningen

I forhold til ejer- og andelsboligforeningernes vedtægter skal man være opmærksom på, at der kan være begrænsninger.

Men en bestemmelse i en andelsboligforening om, at andelsboligen skal tjene til helårsbolig for andelshaveren, bør efter advokat Kristian Dreyers vurdering ikke være til hinder for, at man lejer sin andelsbolig ud i et par uger om året, når man er på ferie, men rådet må være at opnå foreningens accept.

Der er ikke nogen domme, der nærmere definerer grænserne for denne form for udlejning, forklarer Kristian Dreyer, der derfor vil råde til at forhøre sig på forhånd.

Lejens størrelse

Formelt er lejefastsættelsen omfattet af lejeloven og boligreguleringsloven, og det betyder, at man som udlejer skal sætte sig grundigt ind i, hvad den lovlige leje er – også ved korttidsudlejning, når man er på ferie.

- Lejereglerne gælder uanset lejeforholdets længde, udtaler advokat Kristian Dreyer.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.