Levende oplysning om hørplanten

Butik Hørhuset i Lønstrup markerede sit 10 års jubilæum med besøg af Det Rullende Værksted fra Køng på Sjælland

6
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

LØNSTRUP:Det Rullende Hørværksted besøgte fredag Butik Hørhuset på Rubjergvej, hvor der udelukkende sælges produkter af hør.

Anledningen var, at butikken i år fylder 10 år.

Det rullende Hørværksted havde en flok entusiastiske frivillige med fra Køng Museum på Sjælland. De kunne i gamle dragter - af hør - levende fortælle, hvordan hørplanterne i gammel tid blev hevet op med rødderne, lagt på jorden så de kunne tørre og siden rådne. På den måde kunne man siden skætte planten og få slået skallerne af hørren. Siden skulle det hegles igennem på en slags spids redekam, før hørren kunne blive spundet.

Alice Andersen fra værkstedet spandt hørren og fortalte om de særlige spindeskoler, der eksisterede i 1700 tallet. Her blev piger allerede fra fire-års alderen lært op i at spinde hør. Læreren blev kaldt spindemor og hun lærte dem også at regne og skrive undervejs.

I Køng blev der i slutningen af 1700-tallet etableret en fabrik, der producerede hørtekstiler. I byen ligger i dag Køng Museum.

Butik Hørhusets 10 års jubilæum er også markeret ved, at Klässbols Linneväveri i Sverige har vævet en helt speciel bordløber ved navn Lønstrup. Det er efter en idé af Hørhusets indehaver, Else Marie Overgaard.

Hørren kommer i dag typisk fra Belgien, Frankrig - eller Østeuropa.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.